Милиардерът Джордж Сорос е подчертано песимистичен за бъдещето на световната икономика, такава каквато я познаваме през последните десетилетия. В интервю за ББС бизнесменът е заявил, че очаква край на 60 годишния „супербум", характеризиращ се с постоянно покачващи се нива на задлъжнялост в икономиката на САЩ и голяма част от западния свят, особено Великобритания.

Сорос критикува онези, които той нарича пазарни фундаменталисти: те считат, че финансовите пазари клонят към равновесие. Според Сорос - а гледната му точка се е доказала от огромните му печалби като трейдър - пазарите имат тенденция да се движат към не - равновесие, а балоните и ексцесиите са естествен ход на събитията.

По всяко едно време от Войната насам, всеки път когато балон се е пукал, централните банки са намалявали лихвените нива и са подкрепяли онези, които са направили най-голям дълг. Според Сорос това създава голям проблем на моралния риск, в който бизнеса, финансовите институции, а и индивидите са насърчавани да стават все по-задлъжнели в последващия икономически бум. Те са уверени, че централните банки ще им помогнат, ако нещата се влошат извънредно много.

Ето какво Сорос казва за нашето светло бъдеще:

"Склонността да се теглят кредити и желанието да се отпускат заеми не могат да се разпалят отново, тъй като балансите на банките сега са претоварени и изникнаха всякакви рискове. Те не са се проявили изцяло, има огромен обем неизвестен кредитен риск в системата. В резултат на това, банките са пестеливи към своите ресурси, тъй като вече загубиха много пари ...

Сега финансовата криза ще утихне, тъй като централните банки знаят как да осигуряват ликвидност. Но остава въпросът за състоятелността, а те не знаят как да се справят с него. Така че ще има отпаднали ... отчасти заради самата криза с недвижимите имоти, отчасти заради срива на финансовата система, освобождаване на финансовата система от привлечени кредити (de - leverage) - тъй като стана очевидно, че [тя работи с] прекомерно много привлечен капитал (over - leveraged) ...

Точно сега е засегнат и пазарът на жилищни имоти. В последствие ще бъдат засегнати и търговските имоти. Ще бъде засегнат и бизнесът с кредитни карти и така нататък ... След това са всички онези изкупувания с привлечен капитал, на които ще трябват няколко години, преди да се „вкиснат". Така че сега действително имате, както го наричам аз, край на супербума, който ще ни отнеме много, много повече време, за да се измъкнем".

Сорос очаква рецесия в САЩ и рязък икономически спад във Великобритания. Милиардерът очаква финансовата индустрия в Лондон и Ню Йорк много значително да се свие. Икономиката на Великобритания е уязвима заради зависимостта си от финансовите услуги и риска от рязко намаление цените на жилищата. Само че целият свят няма да изпадне в рецесия, най-вече заради силата на азиатските икономики.