От Apple отчетоха по-силни резултати от очакванията за третото финансово тримесечие, (финансовата година на тази компания започва от октомври), но намалиха прогнозите си за четвъртото.

Нетната печалба за тримесечието достигна $1.07 милиарда, или $1.19 на акция, спрямо $818 млн., или 92 цента на акция година по-рано.

Продажбите за периода са се увеличили до $7.46 млрд. в сравнение с $5.41 млрд. за съответния отчетен период на миналата финансова година.

Очакванията на анализаторите бяха печалба да достигне $1.08 милиарда, а продажбите 7.37 милиарда долара.

За започналото четвърто тримесечие от Apple очакват печалба на акция от един долар и продажби, на стойност $7.8 милиарда.

Прогноза от Wall Street беше за печалба на акция от $1.25 и продажби за 8.3 млрд. долара.

След публикуването на доклада на Apple вчера, ревизията на печалбите им за четвъртото тримесечие доведе до спад на цената на акциите на производителя на iPhone, iPod и Macintosh с повече от 10%, до $147.32.

Apple има репутация по отношение на консервативните прогнози за финансовите си резултати и обявените от компанията очаквания се струват нереалистични на анализаторите.

Според тях от компанията играят старата игра с понижените прогнози, чрез които по-късно да покажат надхвърлящи очакванията резултати.

От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 16% (на база цената достигната при затварянето в петък), спрямо загуби на индекса Standard & Poors 500 от 14% за периода.

През третото финансово тримесечие от компанията са продали 2.5 милиона компютъра Макинтош или с 41% повече на годишна база, а продажбите на айподи са се покачили с 12% до повече от 11 милиона.