Азиатските капиталови пазари се покачиха тази нощ, а най-добре представящите се компании бяха от добивния, преработващия и търговски сектор на икономиката. Цената на петрола удари нов вечен рекорд, а среброто и златото прибавиха сериозен процент към цената си.

Третата по големина австралийска петролна компания Santos увеличи пазарната си капитализация до най-високото ниво от три седмици насам, следвана от конкурента Cnooc в Хонк Конг. Японската компания Mitsubishi, която реализира половината от печалбата си от търговия на стоковите пазари, успя да привлече инвеститорското доверие след по-високата оценка дадена от Deutsche Bank. Китайските акции поевтиняха до едногодишно дъно, след като фирмата Angang Steel не успя да оправдае очакванията на икономистите за ръст на печалбата.

„Инвеститорите се насочват най-вече към добивни и търговски компании, които печелят от по-високата цена на стоките и суровините", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Скъпите суровини ще навредят на печалбите на останалите компании, което може да възобнови разпродажбите", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави 0.5% към стойността си и приключи на ниво от 142.99 пункта. В същото време японският индекс Nikkei 225 добави 0.6% до 12 997.76 пункта. Китайският борсов измерител CSI 300 се понижи с нови 2.3% като вече е в близост до нивата си от преди година. В същото време, австралийската борса направи най-силното дневно покачване в региона водена от застрахователната компания Insurance Australia Group, която отказа оферта за покупка от страна на QBE Insurance Group на стойност $7 млрд.

Американските акции се понижиха слабо на вчерашната сесия след излезлия слаб отчет за печалбите на четвъртата по големина американска банка Wachovia. Очакванията за нови лоши отчети от Citigroup и Merril Lynch като че ли навредиха на пазарния ентусиазъм и инвеститорите предпочетоха да останат на страни от случващото се. От Goldman Sachs наляха масло в огъня, като обявиха, че очакват „ужасни" тримесечни отчети от компаниите, което ще натежи най-силно на индекса S&P 500.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.2% до 12 302.06 пункта, а широкият S&P 500 падна с 0.34% до 1 328.32 пункта. Технологичният измерител Nasdaq успя да изгуби цели 0.63% до 2 275.82 пункта.

Тази сутрин цената на петрола се задържа в близост до отбелязания вчера рекорд на $112.48 за барел, като в момента се разменя за $112.15. Златото също поскъпна, а тази сутрин трой-унция от благородния метал за търгува при ниво от $931. Доларът продължава да се котира в ниските нива спрямо еврото, но за момента не успява да пробие над вечния си връх от $1.5912. Към момента щатската валута се разменя по курс от $1.5845 за евро и Y101 за долар.

Европейските капиталови пазари започват с позитивен тон търговската сесия, като по-важни икономически данни ще има от Великобритания (инфлация) и Германия (ZEW индекс) съответно в 11:30 и 12:00 днес. От САЩ ще следим индекса на производствените цени в 15:30, както и състоянието на производството в района на Ню Йорк по същото време.

Родната ни фондова борса продължава слабото си представяне от вчера като половин час след началото оборотът наближава 5 млн. лв., а всички индекси греят в червено.