Цената на петрола Brent се понижава и пазарът се готви да завърши седмицата с най-силния за три месеца спад за сметка на нарасналите надежди за мирно разрешаване на сирийската криза.

По обед фючърсните сделки за сорта Brent поевтиняха с 40 цента до 112,23 долара за барел, като по-рано даже паднаха до 111,67 долара за барел. Контрактите за американския индикативен сорт WTI се понижиха с 97 цента - до 107,63 д. за барел, съобщава Reuters.

Така само за първите два дни от седмицата Brent поевтиня с 5 долара за барел, а като цяло за периода цената може да се намали с 3 на сто.

Русия и САЩ започнаха преговори за предаването на сирийските химически оръжия под международен контрол. Въпреки това държавния секретар Джон Кери, както и преди, не изключва военен удар против Дамаск.

Според търговци проблемите с доставките от Либия помогнаха на петрола марка Brent да се „вдигне", но докато не се изясни ситуацията около Сирия и американската парична политика, трудно ще се откриват нови позиции.

Днес инвеститорите очакват данни от Вашингтон за производствените цени и продажбите на дребно, опитвайки се да прогнозират решението на Федералния резерв за бъдещето на стимулиращите програми. Повечето анализатори предсказват съкращаване на изкупуваните облигации от сегашните 85 млрд. долара на месец.

"Снабдяването с петролния пазар трябва да се подобри пред четвъртото тримесечие. За това не е чудно, че цените на суровината се намаляват за сметка съкращаването на рисковата надценка, свързано с Близкия Изток", обяснява старши анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич.