Министърът на транспорта издаде заповед, с която преустанови подготвителните действия за предоставяне горнооряховското летище на концесия, коментира "Янтра днес".

Направени анализи показват, че в него е нужно да се инвестират минимум 16 млн. евро, други 1 млн. евро трябва да вложи Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", за да осигури оборудване за точния подход за кацане.

Анализите показват, че на този етап не може да се очакват инвеститори, които да вложат толкова ресурси. Това каза при посещението си в Г. Оряховица заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова.

Като концепция визията за едно добре развито летище в Г. Оряховица е много обещаваща, от гледна точка на стратегията то има потенциал. Нужно е обаче цялостно възстановяване на пистата, на сградата.

С оглед да бъде реализирано едно концесиониране, през 2007 г. Министерството на отбраната прехвърли собствеността на терена на Министерството на транспорта.

Направени бяха необходимите обществени поръчки, консултант изготви финансово-икономически анализ, който да обоснове доколко е резултатно да се открие концесионер.

Проучванията показват негативни условия и не дават основание да очакваме намиране на концесионер, коментира Красимира Мартинова.
Чакаме благоприятно  икономическо развитие, което ще даде бизнес прогноза на инвеститорите, че ще могат да си възвърнат вложените пари.

Надявам се да излезем от кризата до 1-2 г. и да стартираме реално концесионирането, каза още зам.-министърът.