Работниците и служителите от "Тракия Глас България" ЕАД - гр. Търговище със собственик "Шишеджам" започват ефективни стачни действия на 19 май (събота), съобщиха от пресцентъра на КТ „Подкрепа".

Исканията на профсъюза са две: увеличение на допълнителните възнаграждения за полагане на нощен и извънреден труд в съответствие с изменението на нормативната уредба в България, и увеличение на работните заплати на основание на повишената минимална работна заплата от 01.01.2007 г. и нивото на инфлация.

Тези искания са били предявени с покана за преговори още през месец януари тази година. Въпреки усилията за водене на преговори в дружеството, налице е категоричен отказ за социален диалог от страна на работодателя, респективно на чуждестранния инвеститор "Шишеджам", считат от „Подкрепа".

Това обстоятелство принуди работниците в заводите да започнат процедура по обявяване на ефективна стачка.

Съгласно закона, преди старта на ефективни стачни действия се изисква сключване на Споразумение за осигуряване на "минимални дейности". Работодателят изисква 84% от работните места да бъдат покрити, а стачният комитет е предложил 25%. Наложи се арбитраж, който постанови 35% от общия състав на работниците да осигури "минималните дейности".

Стачката може да стартира три дни след арбитражното решение, което в случая заменя споразумението - независимо от обстоятелството, че денят съвпада с деня на размисъл в контекста на предстоящите избори.

Проблемите са сериозни, защото производственият процес в "Тракия Глас България" е непрекъсваем и при неговото нарушаване може да възникнат аварии с нежелани последствия. Въпреки това днес представители на ръководството на заводите са обявили, че със започването на стачката ще се прекрати и транспортното обслужване на работниците, които живеят в населени места, намиращи се в Търговищка и извън нея области.

Това на практика означава, че не само стачниците, които са длъжни по закон да бъдат на територията на завода, но и тези, които ще обслужват минималните дейности на трисменен режим, няма да могат заемат работните си места поради липса на подходящ транспорт по вина на работодателя.

Стачният комитет и профсъюзът предупреждават собствениците и работодателския екип, че с тези свои действия те умишлено нагнетяват социално напрежение и ще носят цялата отговорност в случай на аварийна ситуация.

„Вместо да приемат конструктивни преговори, те създават провокации по осуетяване както на изпълнението на арбитражното решение, така и за нарушаване на правата ни по време на ефективна законна стачка", твърдят представителите на работниците.