Учени от Финландия и САЩ са обявили, че са направили много важен пробив в разбирането на гените, които могат да създадат растение, устойчиво на засуха.

Учените са открили гена, който контролира количеството въглероден диоксид, поглъщан от растението. Генът също така контролира количеството вода, което се освобождава в атмосферата, пише BBC.

Тази информация може да намери важно приложение в производството на храни и за регулиране на климатичните изменения

Растенията играят ключова роля в регулирането на атмосферния баланс, тъй като поглъщат въглеродния диоксид от въздуха. Те поглъщат газа чрез тънките пори на листата си, наречени устица (stomata), тези пори от своя страна изпускат водни пари в процеса на израстване на растенията. При изключително сухо време, растенията могат да загубят до 95% от водата си по този начин.

От десетилетия учените са се опитвали да открият гените, които контролират реакцията на устицата.

В списание Nature изследователските екипи от Калифорния и Хелзинки съобщават, че са открили ключовата генетична пътека, която контролира отварянето и затварянето на тези пори. Според учените това знание може да им помогне да модифицират растенията така, че те да продължат да поглъщат въглероден диоксид, но да намалят количеството изпускана в атмосферата вода, като така оцеляват и в много сухи условия.

Учените са единни, че тази работа е само първата крачка и ще са нужни още няколко години изследвания. Но преди да бъде достигнато дотук, е нямало цел, върху която да се модифицира, сега цел има.

Експериментите са правени с растението кресон. Според учените, генетичните механизми са същите в много годни за храна растения, включително ориз. Те вярват, че новото знание относно генетичния механизъм, управляващ количеството вода, което растението използва, може да се използва с комерсиални цели още след 20 години.

Виж също тук