Стар Фуудс инвестира половин милион лева в нови опаковки за ядки. С новите опаковки се цели запазване свежестта на продукта.
Старфудс България, която е част от групата на PepsiCo, закупи ново поколение машини и специално пакетиращо фолио на стойност половин милион лева.

Инвестицията е част от програмата за модернизиране на производството и засилване на конкурентоспособността на компанията. Потребителските изисквания и безопасност, както и възможностите за по-добра логистика и дистрибуция, също налагат промяната на производствения процес.

Ако не са защитени от външната среда, ядките и семките бързо стават негодни за консумация, като по тях се образуват и алфа токсини. Изследвания показват, че ядките започват да гранясват средно седмица след изпичането им.

Освен, че се консумират трудно заради лошия вкус и мирис, при гранясване ядките образуват гъбички, които се наричат Aspergillus fungus. Те предизвикват отделянето на алфа токсини, които не са вредни за здравето.

Бариерен слой фолио създава защитена среда в пакетчето. Слоят  ограничава проникването на слънчеви лъчи, влага и въздух и по този начин запазва качеството на продукта, което е особено важно, защото, при престой повече от месец на рафта в търговския обект,  продуктът влошава качеството си и с времето започват да се образуват вредните алфа токсини.

Въпреки, че този тип опаковка е с около 50% по-скъпа от обикновената и изисква специални пакетиращи машини, производителите съобщават, че няма да променят цените на основните си продукти.

След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат не повече от месец при условие, че са защитени от светлина. След изтичането на този срок е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхранят до пет месеца. Ядките могат да запазят полезните си качества и свойства около година във фризер.