Възможността да се паркира с едно обаждане от мобилния телефон беше официално стартирана днес 2 юли, съобщиха от столична община.

Като начало общината ще ползва два мобилни оператора - М-тел и Глобул, каза кметът на София Бойко Борисов.

Услугата ще може да се ползва в три зони, обясни кмета.

Първата зона включва - трите дъги на площада при Александър Невски , по ул. „ Московска" - срещу паметника на Васил Левски и ул. „Оборище „ между бул. „ Васил Левски"и ул. „Дунав".

Втората зона е площад Народно събрание и локалното платно на бул. „Цар Освободител" и третата зона включва бул. „ Македония" от бул. „"Христо Ботев" до площад „Руски паметник".

На тези зони ще бъдат поставени указателни табели, че може да се паркира и с sms. Постепенно sms - паркирането ще станe възможно и на цялата синя зона.

Гражданите могат да изпращат съобщения на тел. 1302 с данните на автомобила. Телефонът е единен за двата оператора.

Цената за паркиране в синята зона за 1 час остава 1 лв. Допълнително ще се заплаща стойността на sms. Успоредно гражданите ще могат да си купуват и талони от служителите на „Паркинги и гаражи".

След като се изпрати sms се получава обратно съобщение, че може да паркира. 5 минути преди времето на изтичане се получава второ, че времето за паркиране на автомобила изтича и трябва да премести колата, да изпрати повторно sms или да си закупи талон.

От „Паркинги и гаражи" заявиха, че смятат в близките двадесет дни да увеличават зоните за паркиране с три на седмица. Умишлено се стартира само с три района, за да се тества системата.

До месец октомври пък sms-паркирането ще бъде валидно за всички паркинги, влизащи в "синя зона", обеща Бойко Борисов. След 18.00 ч. няма да има изискване за паркиране с sms в "синя зона", подчерта от своя страна зам-кмета Стоилов.