Днес, 17 октомври 2006 г. в Гранд Хотел София в столицата беше официално представен Туининг проекта по ФАР "По-нататъшно укрепване на системата на обществени поръчки в България".

Началото на проекта представиха неговите ръководители Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки и Джузепе Форезе, директор в Министерството на на икономиката и финансите на Италия.

Продължителността на проекта е 24 месеца или общо 500 човекодни, като стойността по туининга е в размер на 1.1 млн. евро.

Сумата е предоставена по програма ФАР на Европейската комисия, финансирана със средства от Европейския съюз.

Целта на проекта е укрепване на системата на обществени поръчки в България, утвърждаване на АОП като основен методологичен и информационен център в областта на обществените поръчки в страната, както и нарастване на ефектичността на разходване на публичните средства.

Чрез това партньорство се цели още подобряване на бизнес-климата в България и макроикономическата стабилност.

"Началото на този туининг проект идва в много важен момент за България, а именно присъединяването на страната към ЕС, в което никога не съм се съмнявал", заяви Джузепе Форезе в своте уводни думи за стартиралото сътрудничество. От италианска страна по проекта ще участват общо 60 специалисти, които ще допринесат за началото на едно дълго сътрудничество между двете страни в сфрата на публичната администрация и обществените поръчки. 

От своя страна Барош Коркозович като представител на другия участник в проекта Полша, изрази убеденост, че страната има с какво да подпомогне развитието на обществените поръчки в България. Той добави, че същите процеси са били завършени в Полша преди 2 г. и чрез 10-те полски специалисти, ще може да се почерпи формираният опит от полска страна в тази насока.

Приветствени послания с пожелания за успешна работа на новият проект изразиха и Анна Янева, зам.-министър на икономиката и енергетиката у нас, както и Паулина Станоева, като представител на Делегацията на Европейската комисия у нас.

Припомянме, че дейностите по проекта стартираха през август 2006 г. и се изпълняват от АОП, съвместно с италианското Министерство на икономиката и финансите, КОНСИП (центтрален орган за доставки в Италия), италианският орган по обществените поръчки и Офисът по обществените поръчки в Полша.

Още актуална информация за проекта:

Подобряват обществените поръчки по 5 компонента