"Искаш да развиеш собствения си потенциал...Искаш да докажеш уменията си днес, за да бъдеш лидер утре...Искаш да трупаш опит и да превърнеш успеха в начин на поведение...Мечтаеш за професионален стаж в чужбина..."

Така започва рекламното съобщение на студентската организация AIESEC за предстоящата кампания по набор на студенти желаещи да заминат на стаж в чужбина. За мнозина тази организация е непозната и днес я чуват за първи път, така че именно за тях ще обясним съвсем накратко какво означава AIESEC и какво тя прави за българското студентство.

Това е международна студентска организация, която е със статут на НПО и е позната в десетки страни по света с абревиатурата AIESEC. Съкращението е от френски и се е запазило още от основаването й преди почти 60 години, а думите скрити зад шестте букви са Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales. В буквален превод от френски, това означава Международна асоциация на студентите обучаващи се в търговски и икономически специалности. Както вече казахме обаче, това е развиваща се организация и включва студенти от много повече професионални направление извън сложната икономическа материя.

AIESEC е най-голямата студентска организация в света с повече от 22 000 членове и представителства в 100 държави. AIESEC е учредена през 1948 г. в Стокхолм от студенти по икономика от седем страни (Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Холандия и Швеция). Към днешната дата организацията има над 1 000 000 алумни (бивши членове), като някои от най-известните са Джак Уелш, Кофи Анан, Хелмут Кол, Тони Блеър, Миг Джагър, Александър Квашнйевски.

Популярни личности от България, които в студентските си години са били членове на организацията, са Иван Искров, Емил Делибашев, Гати Ал Джебури. В България организацията е учредена през 1990 година, а понастоящем има офиси в седем български университета.

23 000 студенти от най-престижните икономически университети в цял свят, 102 държави, 5000 лидески позиции, 350 конференции, 4000 възможности за стаж в друга страна - това е AIESEC днес! Най-голямата международна организация, управлявана изцяло от студенти, дава уникалната възможност на българските студенти да развият своя потенциал и умения като член на организацията и да заминат на професионален стаж в чужбина. Студентите, които вече се възползваха от тази възможност реализират своя стаж в Австралия, Аржентина, САЩ, Белгия, Полша, Чехия, Холандия, Германия, Естония, Швеция, Индия, в компании като General Electric, Electrolux, Kraft Foods, InBev, E.ON, Rеuters, Raven Consulting, C.H.Robinson, Tronex BV, Barlinek S.A., Tyn Tec GmbH, Event Craft и други.

Предложението е отворено за студенти в 3-ти, 4-ти курс или магистри. Те предлагат своите знания и  умения, а организацията им дава възможност за лично и професионално развитие, развитие на лидерски умения, работа по социално значими проекти, възможност за създаване на глобална мрежа от контакти, участие в стажантски програми и международни конференции.

Това, което трябва да направят всички желаещи е да попълнят и изпратят формуляр за кандидатстване на адрес aiesec_unwe@yahoo.com и sofia.bg@aiesec.net.Повече информация относно процеса за кандидатстване можете да бъде намерен на адрес: http://www.aiesec.org/bulgaria/.

Крайният срок за изпращане на попълнените формуляри е 16 март 2008 г., като официална презентация на организацията ще се проведе на 12 март (сряда) в УНСС, зала 2007 от 20:00 часа.