Азиатските пазари приключиха днешната търговска сесия с по-скоро позитивен тон, въпреки че имаше и регионални индекси, които се понижиха рязко. Фондовата борса в Токио отбеляза ръст в сряда, след добрите данни за износа на Canon и следвайки силното представяне на Wall Street. Китайският пазар се гмурна рязко в първия ден след едноседмичната ваканция, като така се опита да навакса загубите от миналата седмица.

Според анализатори, инвеститорите не са били склонни да поемат по сериозни рискове, заради продължаващата волатилност на световните пазари от последните седмици. „В момента пазарният цикъл е доста кратък", коментира азиатски брокер. „Смятам, че инвеститорското доверие ще се завърне съвсем скоро, особено след окуражаващите думи на Уорън Бъфет вчера", продължава той.

В Токио, основният борсов индекс Nikkei 225 завърши сутрешната сесия със скок от 1.4% до 13 202.70 пункта, докато по-широкият индекс Topix приключи с покачване от 1.2%. Китайският индекс на борсата в Шанхай, се понижи 3.1% до нивото 4 457.12 пункта, след като търговията беше спряна за една седмица. Индексът на Хонк Конг (Hang Seng) спечели 1.6% до ниво 23 282.71 пункта, а този на Австралия (S&P/ASX 200) се понижи с минималното 0.1% до 5 605.40 пункта.

Акциите на добивните и енергийни компании, поскъпнаха най-много по време на днешната сесия, след като цената на петрола остана във високите си нива, последвана от останалите инвестиционни стоки. Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Billiton добави 1.8% към пазарната си капитализация, а PetroChina завърши с покачване от 2.7% в Хонк Конг. Китайската компания обаче, изгуби 4.7% в Шанхай, тъй като пазарът беше затворен за седмица и инвеститорите бързаха да изравнят цената с другия основен бизнес център.

Цената на барел петрол от сорта американски лек, се понижава с 10 цента тази сутрин до нивото $92.70, след като приключи вчерашната сесия на $93.05 за барел. На валутните пазари, еврото продължава да бъде разпродавано, след като вчера успя за известно време да пробие над $1.4600. В момента, едно евро се разменя за $1.4540, а един долар за 107.20 йени. В 15:30 днес ще излязат данните за продажби на дребно в САЩ, като очакванията отново са за слабо ниво.

Минути след началото на европейските капиталови пазари, основните борсови индекси сочат в различни посоки. Очакванията са, капиталовите пазари от Стария континент да последват позитивния тон на Wall Street и Япония, след като американският индекс Dow Jones приключи с покачване от 1.1% до нивото 12,373.41 пункта. Родната ни фондова борса, за пореден ден започва търговската сесия плахо, с ниски обеми и без ясно изразена посока. Половин час след началото на търговията, и четирите индекса са на положителна територия, но с минимални изменения вариращи от 0.1% до 0.5%.