Визитите на електрическите централи са най-новата тенденция в туризма в Италия. След туровете на винарските изби, на замъците, на римските забележителности, описани в бестселърите на Дан Браун, любознателните италианци се насочиха и към местата, където човекът се среща с технологиите, съобщава ProntoSofia. Подобна практика ще бъде въведена  и у нас.

Хиляди жители на Апенините посещават структурите за производство на енергия, които много често са част от заслепителни пейзажи.

Италианската енергийна група Енел притежава над 600 централи за производство на енергия от възобновяеми източници. Мнозина ги посещават, за да се наслаждават на архитектурата им, като се има предвид, че повечето от половината от тях са построени в началото на този век. Други пък отиват там, за да видят как се прегръщат човек, природа и технология.

Всяка година Енел участва в инициативата Ises Italia, която е италианското издание на International Solar Energy Society. Целта е чрез нея енергията и производството й от възобновяеми източници да станат „по-визуални" за обикновения човек.

Енел има и специална програма Centrali Aperte (Отворени централи), чрез която „фабриките за енергия" могат да се посетят от всеки, който иска да се запознае с науката за правене на енергия и с начина, по който се опазва околната среда.

„Енергийният туризъм" обаче набира пълна скорост и в България, където Енел е собственик на Енел ТЕЦ Марица Изток 3 до Стара Загора.

През тази година централата отвори вратите си за посещения. Само в рамките на няколко дни в края на май тя беше посетена от над 600 ученици, участници в конкурса Young Energy 2008.