Първата русенска рафинерия за слънчогледово масло на фирма "Топаз" разширява дейността си с производството на екобрикети от слънчогледови люспи, пише местният в. "Утро" . Това е съобщил управителят Огнян Попов.

Той обяснил, че с това на практика се преминава към безотпадна технология, като нищо няма да се изхвърля, а целият слънчоглед ще бъде преработван.

Екобрикетите се изработват от машина, разработена от русенската "Андромеда". Нейният капацитет е 3 тона на час.

Брикетите от слънчогледови люспи са изключително калорични - около 4 800 ккал/кг., докато въглищата имат 2000-2100, а дървата за огрев - 2600 какл/кг.

Те са екологични и не замърсяват въздуха с отровни вещества. Тъй като за "Топаз" това е отпадъчен продукт, фирмата може да пусне екобрикетите на пазара при изключително конкурентна цена.

Количествата обаче ще са много малки, тъй като голяма част от горивото ще се използва за наши нужди, заявява Огнян Попов.

Първата в областта рафинерия започна работа преди около 2 години. В началото тя само преработва суров продукт, но от тази година пуска в експлоатация и свой цех за добив на слънчогледово масло.

Капацитетът на рафинерията е 330 тона месечно, а очакванията на Попов са за тази година производствените мощности да се натоварят изцяло с преработването на 10 000 тона слънчоглед.