Ученически международен отбор с участието на българката Андрея Петрова от Видин спечели европейското състезание за иновации „Innovation Camp 2012", проведено в белгийската столица Брюксел на 22-23 май. Петчленният отбор разработи иновативен проект на пръстен, който премахва нуждата от носене на лични документи и банкови карти.

Състезанието „Innovation Camp" се организира за четвърти път от образователната организация Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа, като за втори път български участник е сред победителите в надпреварата.

Тази година общо 78 ученици от 14 европейски страни се включиха в международното състезание. Разделени в отбори с младежи от различни държави, учениците разполагаха с 24 часа, за да се сработят помежду си и да разработят идеи за продукт или услуга, която подобрява конкурентоспособността на Европа и оказва положително влияние върху обществото.

Отборът-победител, в който участва Андрея Петрова заедно с ученици от Белгия, Естония, Норвегия и Турция, разработи универсалният пръстен GLORING, в който са закодирани всички лични данни.

Целта на пръстена е да облекчи ежедневието на хората като премахне нуждата от носене на лични документи и портмонета. По този начин изобретението ще съкрати времето за чакане по опашки и ще намали употребата на ресурси като хартия и нефт. Пръстенът може да бъде активиран само чрез пръстовите отпечатъци на неговия собственик, което премахва рисковете от злоупотреба с лични данни.

Целта на европейското предизвикателство по креативност и иновации е да насърчи младите хора да развият умения, които ще им помогнат да станат успешни служители или предприемачи за в бъдеще.

„Има много неща, които можем да направим сега, за да се справим с високите нива на безработица в Европа. Проекти като този поставят младите хора в директен контакт с бизнеса по начин, който им помага да развият и предприемаческите си умения. Това е стратегия, която работи и може да има голям ефект върху младите", каза Каролин Дженър, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа.