Успешно приключи подписката на акции от увеличениетио на капитала на Меком АД, съобщиха от дружеството. 

Водещ мениджър по сделката е Обединена Българска Банка, а ко-мениджър, Алианц България. Подписката приключи на 7 март 2008 г.

Направените поръчки бяха за общо 2,603,614 броя акции. Цената на пласиране бе определена на 2.20 лв. на акция. Набраните средства от публичното предлагане, които ще постъпят в Меком АД възлизат на  5.728 млн. лв.

Дружеството предложи за записване при условията на първоначално публично предлагане  до 10 682 800 броя нови, обикновени, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лв. Съотношението между броя на акциите удовлетворени по лимитирани и пазарни поръчки е приблизително 30 към 70 на сто, като делът на институционалните инвеститори е приблизително 40%.

Акциите на дружеството, които ще се търгуват свободно на Българската фондова борса (фрийфлоут), ще са около 5 % от общия брой акции на дружеството. Очакванията са търговията с акциите на Меком АД  да стартира на Българска фондова борса в края на месец април 2008 г.

Заплащането на записаните акции започва от 11.03.2008 г. Крайният срок за заплащане на разпределените акции по набирателната сметка е до 13.03.2008 г. Плащането се счита извършено от деня, в който набирателната сметка е заверена със съответната сума.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната програма на Меком АД.