Азиатските акции се смъкнаха силно надолу в началото на седмицата, водени от притеснения, че икономиката на САЩ ще влезе в рецесия и глобалния ръст ще се забави, съобщи агенция Bloomberg.

Акциите на две от водещите австралийски банки Commonwealth Bank и National Australia загубиха съответно 4.6% и 2.9%, след като Morgan Stanley изнесе анализа, че загубите по кредити в банковия сектор в Южния континент ще се увеличат с 26% заради „унищожителната световна икономика и трудността на някои организации да финансират дълга при падежа му". Австралийският водещ индекс S&P/ASX 200 загуби 2.9%.

След като третият в света в минният сектор Rio Tinto Group не получи нова оферта от конкурента BHP Billiton, акциите на компанията паднаха с 7.9%, най-много за последните 10 години. Компанията е мултинационална, двойно листвана - в Австралия и NYSE и LSE. За малка морална компенсация, акциите на BHP се понижиха с 4.3%.

Акциите на Bank of China също се смъкнаха (минус 4.7%), след като от BNP Paribas SA излезе с доклад, че китайците може би ще трябва да обезценят през четвъртото тримесечие активи на стойност $2.4 млрд. и още толкова през 2008 година. Това е китайската банка с най-голямо участие в ценни книжа от вторичния ипотечен пазар на САЩ.

Китайската медия South China Morning Post пише днес, че китайските банкови регулатори могат да принудят най-големите кредитори на Китай да обезценят целата стойност на активите във вторични ипотеки.

Заради притеснения, че новите поръчки ще секнат, акциите на най-голямата корабостроителница в света Hyundai Heavy Industries  са на най-ниското си ниво от август, понижение 5.8%.

„Това е като ефект на зараза", казва инвеститор от голям фонд в Малайзия. „Инвеститорите отново преглеждат портфолиото си и намаляват (рисковото) си участие".

Индексът MSCI за Азиатско - тихоокеанския регион загуби 3.2% в 15:33 часа Токийско време, най-ниско затваряне от 20 август. На всяка акция, която поскъпна на борсата, се паднаха пет акции, които загубиха цена. Всички 10 промишлени групи се оказаха с паднал среден курс. Индексите навсякъде в Азия се смъкнаха с изключение на Тайланд, Пакистан и Шри Ланка.

Японският Nikkei 225 се понижи с цели 3.9% до ниво 13,325.94, най-ниското от 25 октомври 2005. Финансовото министерство в страната намали оценката си на пет от 11 японски регионални икономики, тъй като заетостта и инвестициите в недвижими имоти са паднали.

Toyota Motor, която вижда в Северна Америка най-големия си пазар, се котира на най-ниско ниво от две години. Днешната загуба е 3.3%. Акциите на Honda Motor, които реализират 54% от продажбите си в Северна Америка, смъкнаха 4%.

Производителят на чипове Elpida, най-голям в Япония, се изкачи на триседмичен връх с плюс 4.3%, след като авторитетните Mizuho Securities препоръчаха да се купуват акциите на компанията.

Индексът на Хонконг се смъкна с 2.8%, като от 30 октомври на миналата година понижението вече е 23%. Най-големият в света самолетен превозвач, изчислено по пазарна стойност, Air China Ltd., се смъкна с 10% (преди това имаше неуспешен опит за купуване на China Eastern Airlines Corp.).

 „Реакцията от капиталовия пазар в САЩ показа, че икономическият план на Буш не е отговорил на очакванията на инвеститорите", казва анализатор в Токио.

 „Най-доброто нещо е да стоиш далеч от банки със затруднения в инвестициите. Защо да правиш живота си по-труден?" казва Джеймс Чуа, мениджър от Сингапур.

Komatsu Ltd., втори в света производител на земекопна техника, се смъкна с 3.4%. Компанията зависи от Америка са пазара си. Втората в света корабостроителница  Samsung Heavy Industries се срина с 10% след обвинение в огромно петно от разлят петрол.

Предложеният пакет с икономически стимули от президента Джорд Буш на стойност $150 млрд. не успя да успокои пазарите, че рецесията ще бъде избягната, считат коментаторите. След като на 18 януари планът на Буш бе оповестен, акциите в САЩ също паднаха, а индексът Standard & Poor's 500 за една седмица смъкна толкова, колкото не бе виждал през последните пет години.