Анализатори на пазара заявиха днес в Лондон, че цената на захарта ще започне да намалява, заради бразилската експанзия за производство на етанол като биогориво.

Захарната тръстика е основната суровина, използвана за целта в страната на кариоките, която е най-големият производител на етанол в света.

Цената на захарта се движи около $330.68 за тон. Като производството на захарна тръстика в Бразилия с е увеличило с 150 милиона метрични тона през последните три години, докато капацитетът на мощностите за етанол, заедно с изграждащите се в момента ще достигне около 100 милиона тона.

Плановете за увеличение на продукцията на етанол в Бразилия ще доведат и до повишение на износа на захар от страната, като инвеститорите в пазара на захар ще отчетат загуби, докато страната достигне капацитета си за производство на етанол.

Тази ситуация в Бразилия се отрази негативно върху производството на захар и в ЕС.

Комитетът по захарта към Европейската комисия през 2006-а взе решение да се намали с поне 2млн. тона производството на бяла захар през стопанската 2007-2008 г. като контрамярка срещу свръхзапасите от този продукт.

От 2005 г. насам страните от общността годишно трупат по пет милиона тона излишъци от свръхпроизводство на захар.

Европейският съюз е вторият по големина износител на захар в световен мащаб и за да не се стига до дъмпинг, еврокомисарите предприеха различни мерки за намаляване на производството.

От 2006 година за всеки непродаден тон захар, произведен в рамките на квотите производителите са били субсидирани.

Тази схема обаче не задейства през 2007-а и почти нямаше намаление на производството.

Сравнително ниските цени на захарта се задържаха едва ли не последни от основните индустриални стоки, които отчитат рекордно покачване от началото на 2007-а година, но дойде и техният ред.

Фючърсите на сурова захар в Ню Йорк се търгуват за около $330 за тон, което е повишение с 37% на годишна база, като на 3-ти март цената достигна $332.23 за тон, което е най-високата и стойност от юли 2006-а година насам.

През тази година мерките на ЕС за ограничаване на свръхпроизводството на захар най-после дадоха ефект и производителите през 2008/2009 година не продадоха малко повече от 20% от квотите си, а при това се очаква реколтата на стария континент да бъде най-слабата от десетилетия.

От началото на годината много от инвеститорите загубили доверието си в ликвидността на финансовите институции започнаха да влагат средства на стоковите пазари и дори в един така дълго пренебрегван сегмент като търговията със захар.

Това доведе до повишение на цените на захарта, въпреки наличието на свръх предлагане, което доказва връзката между поскъпването на хранителните стоки и срива на пазарите финансови инструменти.

В същото време, рекордните цени на петрола оскъпиха превозите и се отразиха сериозно върху ценовата компонента за транспортиране на захарта от производителите в Южна Америка до потребителите в САЩ и във Великобритания.

В България обаче, повишението е значително по-голямо, отколкото може да се отдаде на глобалните процеси.

Причината за това е режимът за внос на захар, който предвижда квота за безмитен внос, която на практика е взета от няколко свързани фирми, които използват своята позиция, за да реализират по-висока печалба от вноса на захар.

Перспективите обаче са за спад на цените с оглед на прогнозите за увеличението на производството в Бразилия и възвръщането на позициите на Индия като световен износител на захар.

Продукцията на етанол в Бразилия ще достигне 65.3 милиона кубически метра през 2020 година спрямо 22 милиона за 2007/2008 според базираната в Сао Пауло асоциация на захарните производители Unica. Това ще бъде съпътствано от увеличение на производството на захар с 14.4 милиона тона и на износа с 12.7 милиона тона.

От 354 на 386 ще нарасне през 2008/2009 година броят на мелниците за захарна тръстика, предназначени за производство на етанол в Бразилия .