С 243 точки Варна беше определен за най-добрия град за живеене в България в специалното проучване на Дарик, "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg.

На второ място остана Пловдив с 228 точки, трети е Велико Търново с 226 точки. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки. Следват Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Кърджали. Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник. Перник е градът събрал най-малко точки в проучването - общо 135.

Варна е градът, който успя да получи максималните 10 точки по общо шест от 40-те критерия и максималните 5 по други седем критерия.

Доброто географско положение на Варна му спечели 10 точки, заедно с Бургас, по критерия "В близост до море/река/планина/курорти". Толкова градът получи и заради многото денонощни аптеки /повече от 10/, заради магазините, които работят до късно, заради достатъчното количество банкомати.

Варна е сред градовете, в които можеш да получиш добро образование /шест висши учебни заведения, пет елитни гимназии/. Културният живот също е на ниво. В града има опера, Драматичен и куклен театър, Летен театър, киносалони.

9 точки градът получи по следните критерии: "Улични тоалетни", "Място да пиеш хубаво кафе в центъра", "Наличие на апаратура за лечение на инфаркт", "Организиране на концерти, фестивали и др. събития". 9 точки и заради ниската безработица в града - около 2,30%, както и заради инвестициите, направени във Варна.

С 8 точки градът може да се похвали по критериите "Хубава главна /пешеходна/ улица" и "Брой ресторанти с различна национална кухня".

Варна се представи най-зле по критерия "Детски площадки и градини". Там градът получи едва 1 точка от 10 възможни. Макар и в центъра да има повече от 140 детски площадки, в междублоковите пространства в кварталите такива липсват. Проблем има и с недостатъчното детски градини.

4 точки за недостатъчния брой места за паркиране. 3 точки заради затрудненото движение из града на хората с увреждания. Варна има да решава и още един проблем - липсата на разписания по повечето спирки на градския транспорт, както и липсата въобще на табла с информация какъв транспорт минава през тази спирка и в каква посока отива.