За трета поредна година в рамките на Националния иновационен форум, бяха връчени наградите за Иновативно предприятие на годината на официална церемония в хотел „Шератон" в София.

Тази година конкурсът за иновативно предприятие на годината привлече различни фирми, както по размер, така и като сфера на дейност, съобщиха от Българската стопанска камара.

Сред участниците са фирми от секторите електротехника, химия, информационни технологии, материали, рудодобив, машиностроене, хранителна и питейна индустрия и други. Особено положителен е фактът, че някои от кандидатите участват с повече от една иновационна разработка, като повече от тях са новост и за българския и за световния пазар.

Иновативността на кандидатите беше оценена от експертна комисия по набор от критерии на базата на анкетна карта, попълнена от предприятията, участници в конкурса. Подреждането на фирмите според получените общи оценки беше подложено на логически анализ от експертна група.

Десетте фирми, събрали най-високи резултати бяха, посетени от експерти от фондация "Приложни изследвания и комуникации". Жури, съставено от представители на Министерство на икономиката и енергетиката Министерство на образованието, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска академия на науките и Мисията на световната банка, определи финалистите на заседание, проведено на 14 декември тази година.

В категория "Иновативно малко предприятие" наградата печели "Сатурн инженеринг" ООД. С почетна грамота на второ място в категорията беше отличено "Дявач" ЕООД. С почетна грамота на трето място се класира ЕТ "Боди-Д-Добри Добрев".

В категория "Иновативно средно и голямо предприятие" (с персонал над 50 души) почетна статуетка и грамота получи "Фикосота" ООД. С почетна грамота на второ място беше отличено "Денима 2001" ООД. Трето място се присъжда на "Оптикс" АД.

С почетна грамота специално се отличава миналогодишният победител в категория за малко предприятие фирма "Дейзи технолоджи" ООД. съобщиха още от БСК.

С присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. пред обществото и икономиката на страната се разкриват нови възможности за просперитет и развитие. Основен фактор за икономически растеж и важен приоритет на ЕС в глобалната икономика днес са иновациите и инвестициите в научна, изследователска и развойна дейност. През 2006 г. водещите иновативни фирми в света са инвестирали в изследователска и развойна дейност 370 милиарда евро, а европейските компании планират да насочат около 40% от своите разходи за НИРД към Източна Европа през 2007 г. За да се превърне в конкурентоспособна иновационна икономика, България трябва да привлече по-голяма част от тези средства.