Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчиха авторитетните за бранша награди „Застраховател на годината 2011" и „Пенсионноосигурително дружество на годината 2011".

Всички номинирани дружества за „Застраховател на годината 2011" са разпределени в три категории - „Общо застраховане", „Животозастраховане" и „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество за 2011 г.".

Класацията определели „ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД като най-успешно общозастрахователно дружество. Призът "Най-добра животозастрахователна компания" за четвърта поредна година взе Застрахователно Акционерно Дружество „Алианц България Живот".
С наградата „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество" за 2011 г. бе отличено „Групама Животозастраховане" ЕАД.

Призът „Пенсионноосигурително дружество на годината 2011" също е с три подкатегории: „Най-добро ПОД в управлението на допълнителното задължително пенсионно осигуряване", която бе връчена на ПОК „Доверие"; „Най-добро ПОД в управлението на доброволното пенсионно осигуряване", спечелена от ПОД „АЛИАНЦ България" АД и „Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество за 2011 г." е ING Пенсионноосигурително дружество.

По традиция Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчи наградата „За цялостен принос в развитието на българското застраховане" на Орлин Пенев, изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България" и за „Цялостен принос в развитието на българското осигуряване" на проф. д-р Йордан Христосков заместник ректор по учебната дейност и качеството във Висше училище по застраховане и финанси.

За първи път тази година беше връчена награда за „Брокер /физическо лице/ - с особен принос в развитието на застрахователното посредничество в България" на Евгени Белчев, управител на „Рила Брокер", член на Контролния съвет на Асоциация на застрахователните брокери в България, а за втора поредна година бе връчена награда за „Дългогодишна работа и особени заслуги в развитието на звената по обслужване на клиентите в застраховането" на Милка Христова Велева, ръководител на служба „Вътрешен контрол" в ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп".

Победителите определи експертно жури, съставено от представители на четирите институции - организатори на събитието.

Призовете в отделните категории за застрахователните дружества се определят по обективни финансови критерии:
• Пазарен дял на база премиен приход (в проценти)
• Печалба/загуба за финансовата година (в лева)
• Комбинирана квота на разходите (в проценти)
• Квота на разноските (в проценти)
• Коефициент за рентабилност от инвестиционната дейност (в проценти)
• Коефициент на сигурност на застрахователните плащания (в проценти)
• Дял на резервите в брутния премиен приход (в проценти)

За пенсионните дружества критериите са следните:
• Доходност на фондовете на ПОД
• Приръст на нетните активи на фондовете на ПОД ( в абсолютен размер - нетни към 31.12.2011г. минус нетни активи към 31.12. 2010г.)
• Пазарен дял (в %) на пенсионните фондове по броя на осигурените в тях лица
• Брутни постъпления от осигурителни вноски (в лева)
• Среден размер на натрупаните средства на едно осигурено лице (в лева)