На тържествена церемония в хотел "Хилтън" днес ще бъдат обявени наградите в Петия национален годишен интернет конкурс за идеен проект "АрхИдея'2008", съобщиха организаторите.

Голямата награда  е статуетка "Феникс" на скулптора Бондиков, грамота и право на пътуване за двама до  Египет и Йордания.

Конкурсът "АрхИдея'2008" се провежда за пети пореден път под мотото "Архитектурата в новото хилядолетие".

Участват правоспособни проектанти и студенти с проекти, създадени след 1 януари 2001 г., които разкриват архитектурната идея в различни етапи на реализацията й - инвестиционно проучване и предложение, идеен и работен проект, строителство, построените и въведени в експлоатация сгради и комплекси.

Организатор е Българският строителен портал http://www.stroitelstvo.bg/ с подкрепата на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България, Международната академия по архитектура, Университета по архитектура, строителство и геодезия, МРРБ.

Участие взеха общо 253 проекта. Както всяка година, студентското участие е много силно - 55 проекта, а някои от студентите се включват в конкурса за втори и трети пореден път. 

В обявената за първи път категория - "Опазване на културното наследство - реставрация и консервация на паметниците на културата" са представени 15 проекта на най-известните български архитекти-реставратори.