Инвестиционен фонд контролиран от Шеки Мохамед бин Рашид ал - Мактоум (Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum), престолонаследник на Дубай, навлезе като един от големите акционери в HSBC, съобщи днес TimesOnline.

Интересите на Шеки Мохамед към най-голямата европейска банка са осъществени от Dubai International Capital (DIC), само две седмици след като стана ясно, че друг голям инвеститор от Персийския залив, Маан Абдул Вахед Ал-Санеа  (Maan Abdul Wahed Al-Sanea), е събрал там 3,1% дял. Най-голям инвеститор в HSBC сега са Deutsche bank, които държат 3,25%.

От DIC са казали, че техният Global Strategic Equities Fund е направил „съществени" инвестиции в HSBC. Делът е под 3% праг, минаването на който задължава инвеститорите в листваните в Лондон компании да разкриват участията си. Транзакцията е осъществена през миналата седмица с посредничеството на Goldman Sachs.

Фондът който има на разположение $2 млрд. и преди два месеца събра още един допълнителен милиард, се е ориентирал към подценени компании с глобален обхват, в които формира дял между 2 и 3 %.

Самеер ал-Ансари, главен изпълнителен директор на DIC, е казал, че инвестицията в HSBC "е поредна стъпка в утвърждаването на DIC като глобална инвестиционна компания. Това е първата от много планирани инвестиции, в рамките на които фондът ще вложи може би към $10 млрд. в глобални компании".

През март акциите на HSBC паднаха на 16 - месечно дъно поради притеснения за вторичния ипотечен пазар в САЩ, които накараха банката да задели от резултатите през 2006 година сумата от $6.7 милиарда за покриване на лоши дългове от операции в Северна Америка.

Делът в HSBC е първото дялово участие във финансовия сектор, което DIC разкрива. Досега най-доходоносното действие на компанията от Дубай е единия милиард долара вложен в DaimlerChrysler преди две години. Преди месец бяха получени първите печалби по дивиденти, а част от акциите бяха продадени със 70% премия.

Както в случая с ал-Саена, най-вероятно DIC са привлечени от ниската оценка на HSBC в сравнение със сходни компании, дивиденти от почти 5% и силния баланс, показващ превишение на капитала от почти $30 млрд.

Във Великобритания DIC купиха през миналата година веригата евтини хотели Travelodge за 675 милиона паунда. Тогава техен стана и производителят на прецизна електроника Doncasters Group за 700 милиона паунда.

През март DIC си спечелиха известност с участието в сливане в размер два милиарда паунда на тематичните паркове Леголанд и музеите на восъчни фигури Madame Tussauds, с което бе създаден оператор за атракции, отстъпващ само на Walt Disney. Madame Tussauds бе купена от шейховете за $800 милиона само преди две години и сега държи 20% в укрупнената формация.

В Близкия Изток DIC се надпреварва с Ishraq, компанията която управлява веригата хотели Holiday Inn Express в Персийския залив, и инфраструктурния фонд MENA който подкрепя капиталови проекти в Северна Африка и Близкия Изток. Контролираният от държавата дубайски инвестиционен фонд Istithmar придоби през миналата година 2.7% дял в конкурента на HSBC Standard Chartered.

Капитализацията на HSBC в момента е 107 милиарда паунда. Акциите на компанията днес се търгуват 3 пенса по-ниско.