Американската интернет компания Yahoo, официално отхвърли предложението за покупка от Microsoft на стойност $44.6 млрд. Причината за днешното решение е била прекалено ниската цена на офертата.

Само 10 дни след като получиха предложение за покупка, бордът на директорите в Yahoo, отказа категорично да подпише сделката, оценяваща една акция на компанията на $31. За момента обаче, директорите не са пояснили каква оферта би била добре приета.

Изпълнителният директор на Yahoo Джери Янг, ще се посъветва с акционерите дали да продължи да търси по-добри оферти за продажба на компанията, или да се съсредоточи над разработването на стратегия за самостоятелна борба с конкурента Google. Второто обаче е малко вероятно, тъй като с продължаващото разширяване на пазара, сайтове като MySpace и Facebook постепенно завземат свободните рекламни ниши.

В писмото си до изпълнителния директор на Microsoft, Янг изразява твърдата си увереност, че компанията му струва повече от предложеното заради започнатите програми по подобряване рекламното портфолио и сродни инвестиционни проекти. Решението на борда на директорите е било напълно единодушно, като анализаторите смятат, че това се прави с единствената цел да се повиши офертата на Microsoft.

„Сега топката е обратно в ръцете на момчетата от Редмънд. Те могат да избират между повишаване на офертата, отказ или консултация с акционерите за друга възможност", коментира анализатор занимаващ се с делата на Microsoft.

Според вестник The Wall Street Journal, Yahoo търсят цена от поне $40 за акция. Според експерти от UBS, интернет компанията би се съгласила и на цена някъде в диапазона между $34 и $37 за акция. Днес акциите на Yahoo започнаха търговията с 2% покачване до почти $30. Резкият им отскок през последната една седмица, кара икономистите да смятат, че има инвестиционен интерес, който оценява една акция на повече от $31.