Правителството определи таксите за вписване в Националния регистър за отчитане на издаването, притежаването, предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове.

Те ще се събират в зависимост от количеството квоти, които се разпределят чрез Националния план, третиращ разпределението на емисиите на парникови газове.

За инсталации, получаващи до 25 000 квоти годишно, ще се заплащат 50 лв. на година, за получаващи 25 000 и повече квоти годишно - по 0,004 лв. на квота за година, а за юридически и физически лица, които не участват в разпределението - 100 лв. на година.

В съответствие с изискванията на европейското законодателство, необходимо е България да прилага Директива 2003/87/ЕС, въвеждаща Европейска схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове.

Всички инсталации в обхвата на схемата трябва да имат издадени разрешителни за емисии на парникови газове. С издаването на разрешително всяка една инсталация получава определено количество емисионни квоти на базата на Национален план за разпределение на квотите за емисии на парникови газове.

Тези квоти трябва да бъдат регистрирани в електронна база данни, в която всяка инсталация притежава собствена сметка.

По този начин същинската търговия с емисии се базира на прехвърлянето на емисионни квоти между сметките на участниците в електронния регистър на транзакциите, който се създава, за да се осигури точно отчитане на издаването, притежаването, отмяната и прехвърлянето на емисионни квоти. На практика чрез този регистър на транзакциите ще се управлява емисионната търговия.