Авторитетът и известността на компанията, в която работят, интересува руснаците на последно място при оценка привлекателността на работното им място. Това са резултати от ново изследване на центъра за проучване на общественото мнение ВЦИОМ, цитирано от „Ведомости".

Проучването на руските социолози с 1600 души от различни краища на страната цели да установи „каква работа руснаците считат за хубава".

Сред критериите определящи коя работа може да се счита за хубава, първенство имат тези, които касаят материалното благополучие и стабилността.

Първо място заема факторът „добра заплата" (най-важен признак за 85% от анкетираните).  Второ е цялостното и навременно изпълнение от компанията на задълженията си към работниците (65%), на трето е стабилността, убедеността, че няма да има влошаване (61%). Важно е да се предоставя социален пакет (59%).

Не по-малко от половината от анкетираните обръщат голямо внимание на това какъв е комфортът в работата им: става дума не само за подходящ график, удобно работно място, грижа за здравето и безопасността на сътрудниците, но и за душевния комфорт: безконфликтни отношения с колегите, взаимна подкрепа, добър психологически климат в колектива.

В долната половина са отнесени фактори като възможност да се намери приложение на професионалните знания и способности, интересна работа, приятна работа, възможност за професионален ръст (над 40%).

В дъното на критериите за добра работа са: възможност да се носи значима полза на хората (37%) и на последно място - гордостта да работиш в известна, голяма и уважавана компания.

Работодателите надали са зарадвани от подобно подреждане, коментират руските експерти.

Наистина, отбелязва един от провелите проучването специалисти от ВЦИОМ, ситуацията с подреждането на критериите се променя в зависимост от равнището на образование на респондентите. Така например възможността, която дава работата за прилагане на професионални знания и умения, е важна за 37% от анкетираните със средно образование и за 60% от хората с висше образование.

Но за всички категории, участвали в изследването, на първо място стои заплатата.