Сигурно няма човек в България, който да не си задава въпроса защо тази страна, която има потенциал за развитие, прави две крачки напред и започва да буксува.

Защо страна като Румъния, която премина през толкова тежки периоди в развитието си, успя да ни задмине и се причисли към добрите ученици на Европейския съюз?

Факт е, че много българи продължават да напускат страната и да търсят възможности да отворят нова страница в живота си, като загърбят бедността, стреса и несигурността, които царят у нас.

Може би някои биха осъдили такива критични и мрачни бележки, но наистина сега е трудно да гледаме положително на нещата, както често ни съветва(ше) бившият цар и премиер Симеон Сакскобургготски.

Опозиционните партии, разбира се, ще се възползват, за да спечелят дивиденти от сегашната тежка ситуация след доклада на Европейската комисия. Няма нужда те да изричат „истините на глас", за да разбере обикновеният българин, че сме „близо до пропастта".

Много от опозиционните политици преминаха през властта, но малко от тях оставиха положителна следа в политическата ни история. Така че тук не става въпрос за политика, а за съдбата на обикновения българин.

Преди 1989 година много хора са напуснали страната по политически причини. Някои от тях не са виждали възможност да се развиват на родна земя, защото само тези с партийна книжка са имали право да вървят към върха и успехите.

Сега, когато „избухна демокрацията", отново много българи поемат пътя към чужбина.

По-младите и амбициозните започват да учат в чужди университети, доказват се и повечето остават там. Според едно изследване само 1% от тези, които учат зад граница, се връщат в България. Повече от милион сънародници работят и учат в чужбина.

Хората смятат, че ще мога да си намерят своето място в по-стабилни икономически и политически държави. Европа и САЩ се възползват от тази напористо поведение на имигрантите.

Изследователи са стигнали до извода, че хората от Източна Европа са по-интелигентни, защото трудностите ги карат да самоусъвършенстват и така да доказват, че не са по-лоши от гражданите от Западна Европа и Америка.

Много талантливи българи работят в изследователски центрове, финансови институции в чужбина.

След като мозъкът на България изтече в чужбина, нашите управляващи се сетиха, че трябва да направят нещо, за да върнат българите и да разработят план за българите в чужбина.

Много от сънародниците ни се оплакват, че българските посолства не им съдействат много, когато имат трудности. И докато нашите управници се чудят кой проблем как да го решат, другите държави не спят, а привличат талантливите специалисти.

„Дефицитът на кадри" вече е голямата болка на българските работодатели. Но се оказва, че повечето от тях не предлагат нищо, за да задържат кадърните.

В Германия и Австрия служителите получават допълнително пари за почивка и преди Коледа. Цената на труда на час в България е средно 2,10 евро на час, изчислили са европейските статистици. В Дания на час се плаща по 35 евро, в Швеция - 33,40 евро, в Белгия - 33,10 евро.

Европейските анализи ни характеризират като страна с динамичен икономически растеж, но ръстът на БВП не се отразява върху възнагражденията и благосъстоянието на хората и като че ли е "изяден" от инфлацията.

Разбира се, животът на човек до голяма степен е в ръцете му и зависи от неговите решения. Но всеки иска да живее в по-чиста страна, с по-добра инфраструктура.

Несигурността, която съществува в обществото, дава отражение върху демографските процеси. Населението на страната продължава да намалява. По последни данни "българите" в България сме 7 640 240 души.

Българинът живее все по-кратко. Средната продължителност на живота у нас е 72,6 години. През 2040 години населението на страната ще бъде 5, 138 милиона души. Смъртността у нас е висока. Въпреки че все пак раждаемостта у нас през последните години се повиши, тя не е толкова висока, за да пресече тази тенденция на изчезване на българина като вид.

През тази година обезщетенията за майчинство са 220 лева месечно. Тези средства са крайно недостатъчни за отглеждането на едно малко дете у нас. Често родителите са изправени пред хамлетова дилема да работят усилено или да обръщат повече внимание на възпитанието на детето си.

В Русия съществува специална програма на руското правителство, според която всяка жена, която има второ дете, ще получи 280 хиляди рубли или 12 хиляди долара на ръка. В Обединеното кралство британките с едно дете получават 18,8 паунда допълнително на седмица или близо 1000 паунда на година или около 250 лева. За всяко следващо дете британката получава по още 12,55 паунда седмично или 1650 паунда. Британското правителство отпуска допълнително средства за самотните родители. В Германия за едно дете майката получава минимум 300 евро месечно, за 14 месеца.

Всички изследвания показват, че българинът боледува много и затова трябва да плати скъпо за необходимите лекарства, които в съседни на България страни дори са по-евтини. Парадоксално, но факт, данъкът върху хазарта у нас е 10 на сто, а ДДС върху лекарствата - 20 на сто. За сравнение данъкът за медикаментите в Румъния е 9%. Средната стойност на данъка за този тип специфична стока в Европа е 5-6%.

До този момент в материала нито веднъж не беше спомената думата „корупция", но в момента тя е нашата табелка пред света. Предприемачи признават, че плащат подкупи на държавни чиновници, защото иначе няма как да оцелеят на пазара. Студенти и ученици също понякога са готови да дадат пари под масата, за да вземат изпит.

Не са малко случаите на хванати преподаватели с подкупи. Същото се отнася и за здравеопазването. В същото време у нас няма нито един осъден политик за корупция, въпреки че съмненията, които витаят във въздуха, много често се доближават до доказателствата. Тези мрачни сюрреалистични факти отблъскват оттук много хора, които поглеждат към „далечната чужбина".

Българите имат много поводи да се почувстват чужденци в собствената си държава. Например като отидат на море на родното Черноморие. Отдавна се говори за преференциални пакети за българи на морето. Но до този момент няма ясна стратегия как да бъде привлечен родният турист, а не да търси чужди дестинации.

Нашите курорти са презастроени, в тях започва да липсва природата. В същото време обслужването като цяло не е добро, може би отчасти заради текучеството в персонала, защото и тук кадърните специалисти търсят работа в чужбина за по-добро заплащане.

Не без значение е българската народопсихология. У нас се твърди, че не можеш да успееш без да имаш нечия протекция. Често хората с качества са по-несигурни, докато посредствените залагат на агресивността, която все пак „печели битката".

А всъщност България има вековна история, която потъва в прах и като че ли няма значение за късата памет на българина. Държавата не се учи от грешките си и след като „направи няколко обиколки", зацикля в криза.

Всеки по-комбинативен българин разбира, че няма време да чака държавата да се оправи, защото времето е пари. А българската държава доказа, че може да ги губи.