Четири фирми са извършили най-некачествените ремонти на пътна настилка в София през миналата година, сочи доклад на Гражданското сдружение за контролна уличните ремонти, съобщи dir.bg.

Това са фирмите "БКС Витоша" в район Изгрев, "Тони Тодоров" - във "Витоша", "Никати ЕООД" - в "Лозенец" и "Проектстрой инженеринг" в район "Младост", обяви председателят на сдружението Атанас Черешаров.

Сдружението препоръчва на общината тези четири фирми да не бъдат допускани до нови търгове за улични ремонти, както и да бъдат увеличени финансовите санкции за некачествените ремонти на улиците.

В доклада се казва, че е добре да се изготви каталог за състоянието на уличните настилки, според който да се предвиждат видовете ремонти - текущ, среден, основен ремонт, или реконструкция на пътната мрежа.

Столичната община осигурява само 25% от необходимите средства за хоризонтална маркировка на улиците и тя се прави с бои с ниско качество, отбеляза още Черешаров.

Предстои да се сформира експертна комисия, която всяка седмица ще проверява районите на София, където се извършват ремонти на улиците. Това обяви пък зам.-кметът Ирина Савина.

Тази комисия ще прави предписания към фирмите, които извършват некачествени текущи ремонти. През април столицата ще бъде разделена на три района за предстоящите ремонти. Според Ирина Савина, за да са качествени ремонтите на улиците, трябва да се въведе нова технология за уличните шахти, за да не пропадат при ремонт