Проходът на републиката се затваря за движение от 1 април до средата на ноември т.г. Автомобилният трафик се спира, защото започва ремонт на пътния участък от Килифарево до Предела.

"Пътни строежи ­ В. Търново" и сливенската "Биндер" спечелиха договора за реконструкцията на две пътни отсечки с обща дължина 22,78 км.

В някои от участъците на Хаинбоаз пътят ще стане трилентов. Ще бъдат направени голям обем скални изкопи и насипи, преасфалтиране, изграждане на ново и подобряване на съществуващото отводняване, съобщи областният всекидневник "Янтра днес".

Предвижда се изграждането на две подпорни стени и 12 пътни връзки, осигуряване на предпазна ограда и парапет, пътни знаци и маркировка.

Срокът за изпълнение е 24 месеца. Гаранционният срок е 1 г. Ремонтът е за 19 млн евро. Средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка и националния бюджет.

Северната част на прохода не е ремонтирана основно повече от 20 години. Проходът е с мрежовидни напуквания на настилката и е в предаварийно състояние.