Мнението на Винод Косла (Vinod Khosla) тежи в неговия бранш. Американецът с индийски произход е признат за един от най-добрите в сферата на рисковия капитал. А сега сякаш изглежда, че си пръска парите на вятъра - влага пари в разработването на чисти енергии. В интервю за германския Spiegel Косла обяснява какво го е привлякло в такава инвестиция.

Разработването на нови енергии доскоро бе работа на правителствата и големите предприятия. Наистина ли считате, че енергията е добра инвестиция за рисковия капитал?

Косла: Има всякакъв вид възможности за рисковия капитал. Но разбира се не всеки енергиен проект е подходящ - някои се нуждаят от твърде дълги срокове и големи бюджети.

Защо сте скептични към усилията да се направи ефективна и чиста енергия от въглища?

Косла: Колко бързо ще се прехвърлят енергийните доставчици към технологии за чисти въглища? Алтернативите на въглищата и петрола напредват много по-бързо. Все пак и чистите въглища са опция. Имаме нужда от надеждна, поддаваща се на прогнози енергия и много хора считат, че въглищата могат да предложат такава.

Но и в соларотермичните електроцентрали има истинска възможност за голяма възвръщаемост от вложенията в енергия. А ако съхраняването на енергия чрез сгъстен въздух започне да функционира в голям мащаб, то ще се засили и вятърната енергия. Мисля, че ще има надпревара между въглища без отделяне на CO2, вятърна енергия и соларотермична енергия.

Какви са предимствата на биогоривата?

Косла: Биодизелът е добър продукт - и все пак може да се прави в големи мащаби само ако се удаде извличането му от биомаса вместо от зърнени храни. Първа крачка прави етанола, който скоро ще може да се извлича основно от целулоза. Мисля, че нови горива като бутанола скоро ще се появят на хоризонта. Не бих се учудил, ако скоро се появи биобензин от царевица и след това от биомаса.

Кога слънчевите клетки ще станат достатъчно ефективни за да могат да започнат да допринасят съществено за глобалното енергийно снабдяване?

Косла: Не смесвайте „соларни" с „фотоволтичи"! Соларотермичните електроцентрали с пасивни огледала за концентрация на топлината извличат изгода от опита на традиционното, базирано на парата производство на ток. За 500 долара за киловат може да постигнете 35% коефициент на ефективност.

За да може фотоволтичната технология да се конкурира със соларотермичната, са необходими тънкостенни соларни клетки в евтина масова продукция с ефективност над 30%.

Не поставя изграждането на съоръжения за извличане на енергия от вятъра с помощта на енергия от въглища под въпрос стойността им?

Косла: При много технологии днес е нужно много време за да се изплати инвестираната в тях енергия. Но наистина ли е проблем, че ще използваме толкова много енергия от въглища за производство на соларни клетки или вятърни турбини, че след четири или пет години енергийният баланс все още няма да е положителен? Освен това по-новите технологии ще са по-добри и ще съкратят амортизационния си срок.

Има ли ядрената енергия място в бъдещето на чистата енергия?

Косла: Ядрената енергия би могла да има бъдеще. Но политическите и регулативни рискове са извънредно високи. Мисля, че се нуждаем от голяма далекопроводна мрежа за прав ток, в която ще се влива енергията от ядрения разпад, вятъра, фотоволтаичната и соларотермичната технология, биомаса, отпадъчни продукти или каквото и да е друго, което хрумне на иновативните хора.

Как виждате изгледите на една „водородна икономика"?

Косла: Моето мнение е, че няма никакъв смисъл от водород. Има сили, които искат всичко, което е толкова отдалечено от нас, че днес да не стават необходими истински изменения. Трябва да проверим за въглерода отново след десет години, но днес ми се струва, че това не е убедителна опция.

Винод Косла е влиятелна личност в Силициевата долина, обявен от списанията Forbes и Red Herring за най-добър рисков капиталист в света. Той е съосновател на компютърната и софтуерна компания Sun Microsystems. След това работи за рисковия фонд Kleiner Perkins Caufield & Byers. През 2004 основава Khosla Ventures, с интереси предимно чисти технологии.