Около 250 председатели и заместник-председатели на земеделски организации са заявили участие в протестното шествие на зърнопроизводителите днес от 14.00 часа, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Красимир Аврамов.

Представителите на всички организации, членки на НАЗ, от различни райони на страната ще се включат в шествието, което ще започне от площад "Александър Невски" и ще завърши пред Министерството на финансите, съобщава Фокус.

Зърнопроизводителите ще се опитат да връчат декларация на финансовия министър Пламен Орешарски в защита на исканията на зърнопроизводителите в България националните доплащания към директните плащания на площ, които да бъдат включени в разходната част на Бюджет 2009.

„В декларацията казваме, че за пореден път зърнопроизводителите са принудени да изоставят неотложните земеделски работи на полето, за да отстояват регламентираните от Европейската комисия национални доплащания към директните плащания, които са така необходими за увеличаването на конкурентноспособността и устойчивото икономическо развитие на земеделския отрасъл", обясни Аврамов.

Той обясни, че става дума за около 378 млн. лв. националните доплащания, които са били договорени в подписано преди време споразумение с МЗХ (още при управлението на бившия министър Нихат Кабил), което е максималният размер на разрешените от Европейската комисия национални доплащания.

Тези средства ще осигурят национални доплащания на декар от около 9 лв. обработваема площ. „Ако те не бъдат дадени, то догодина зърнопроизводителите ще получат по-малко средства отколкото за тази година. Т.е. няма да има едно гарантиране на рентабилността и икономическото развитие на отрасъла.

Знаете, че цените и консумативите, които ползваме - торове, горива, препарати растат и се доближават до европейските цени, а българският пазар се намира в ситуация, в която земеделският производител не е достатъчно защитен", обясни той.

"В момента все още няма търговски организации на производителите в България, те са много малко, а мярка 142 от Програмата за развитие на селските райони все още не се приемат заявления, а по нея ще става регистрацията на търговските организации", обясни Аврамов.

По думите му - липсват лицензирани публични складове за производителите, малък е капацитетът за износ на пристанищата на Варна, Бургас и Балчик. Няма и достатъчно независими лаборатории за контрол на качеството на зърното. Това са фактори, които все благоприятстват за неконкурентноспособността на зърнопроизводителите, смята Аврамов.

Над 1,333 млрд. лв. се очакват да бъдат приходите от износ на зърно и технически култури в края на годината, посочи Красимир Аврамов. Това е един от най-важните аргументи, които би трябвало да убедят финансовия министър да задели национални доплащания за зърнопроизводителите за догодина.

Земеделието е секторът, който бележи икономически ръст от 11,7% през второто тримесечие на годината, именно то е довело до запазването на инфлацията до нива под 10%, каза още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов.