Златото се покачи до рекорден връх в близост до нивото от $900 за трой-унция в сряда, в следствие на по-голямото търсене от инвестиционните фондове и паралелно растящата цена на петролните фючърси.

Платината също отбелязва рекорден връх, като на свой ред следи движението на „жълтия метал". Среброто днес достигна двумесечен пик и е съвсем близо до 27-годишните си рекордни стойности.

Спот цената на златото в момента е $891.40 за трой-унция, като така беше преодоляна предишната висока стойност на $881.10, ударена във вторник.

„Смятаме, че е възможно цената на златото скоро да премине над $900 и да продължи победоносния възход към четирицифрените стойности", коментира германски анализатор. „Вярно е, че сме в период на повишено физическо търсене на злато, заради сезона на сватбите в азиатските страни, но не е само това причината. Тук говорим за силна намеса от инвеститори по цял свят, които хеджират финансовия риск от другите си капиталовложения", продължава той.

Фючърсните контракти с отложено изпълнение за месец декември 2008 г., днес достигнаха стойност от $1000 за трой-унция на стоковия пазар в Токио. Това е най-високото достигано ниво от 1984 г. насам, като се преизчисли инфлацията.