Днес е трудно да се предвиди какви ще станат колите след 10-15 години. Ще продължим ли да шофираме собствените си автомобили или разработчиците на системи за автопилот най-накрая ще могат да осъществят своите изобретения? Ще има ли принципно нови комуникационни системи и с какво гориво ще зареждаме колите си? Сега няма да дадем точен отговор на тези въпроси. Но едно нещо е сигурно - автомобилите в бъдеще ще бъдат много интересни и умни. Сега ще подчертаем пет технологии, които бяха въведени или направиха големи крачки напред през 2023 година.

Технология, която ще замени боята

В днешно време за нас е норма колата да бъде боядисана фабрично в един цвят. И колата "живее" с него до смъртта му. Всичко обаче може да се промени в бъдеще. В крайна сметка през 2023 г. BMW представи технологията i-Vision Dee и покри колата с материал, чиито характеристики са подобни на електронните книги. В резултат на това колата може не само да променя цвета си, но и да прави рисунки върху купето.

Например, ако желаете, можете да вземете и премахнете традиционните предни "ноздри", с които всички собственици на BMW са свикнали през последните години. Или можете да нарисувате своя аватар върху страничното стъкло. Като цяло BMW са превърнали колата в истинско изобразително платно. И ако такава технология влезе в производство, тогава баварските автомобили ще имат нужда не само от шофьор, но и от художник!

Автопилотът започна да става ежедневна реалност

Първите автомобили със системи за автономно шофиране са показани още в средата на 80-те години. Въпреки това през 2023 г. усетихме как автопилотът започва да преминава от нещо експериментално и фантастично в категорията на реално и ежедневно. И не само в Китай или САЩ, но и в Русия.

И изглежда, че предприемачите са започнали да разбират значението на новата технология. Ако шофьорът управлява автомобил, той е задължен по закон да прекарва не повече от 9 часа на ден зад волана и да прави задължителни почивки по време на шофиране. Но при безпилотните автомобили ситуацията е различна. В крайна сметка такива машини могат да работят без прекъсване 24 часа в денонощието. И дори ако човек седи в кола, той не се счита за шофьор, а за тестов инженер. Затова за него вече не важат строги мерки за контрол.

Снимка 406118

Източник: iStock

Традиционните производители на автомобили също се подготвят да произвеждат серийни автомобили с усъвършенствани автопилоти. Например, BMW обяви "автопилот" от трето ниво на автономност - през 2024 г. той ще се появи на "Седемте", но постепенно ще го получат и други модели. BMW Personal Pilot L3 ще позволи на водачите да отпуснат волана в задръствания и на магистралата при скорости до 60 км/ч. В същото време компанията подчертава, че водачът в този момент може да погледне през прозореца, да провери имейл или да си кореспондира в месинджъри.

И например от Mercedes-Benz казаха, че през 2023 г. са започнали работа по въздушни възглавници за автомобили със система за автопилот - с голяма степен на вероятност водачът и пътникът в такива автомобили може да не седят на седалките, а да легнат. Но съвременните въздушни възглавници няма да работят ефективно в този случай. И Mercedes вече търси изход от тази ситуация.

И още една новина от света на автопилотите. Китайската компания Baidu представи ново поколение роботизирано такси през 2023 г. И производството му е два пъти (!) по-евтино от предишните роботаксита. Струва само около $37 хиляди. И тази цена, според представители на Baidu, вече предполага, че такситата без шофьор ще се превърнат в икономически печеливш бизнес! "Вървим към бъдеще, в което пътуването с роботакси струва половината от това, което струва днес", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Baidu Робин Ли, цитиран от Аutonews.

Подгряване на предпазните колани

Вече знаем, че стъклата на автомобила, седалките, огледалата и дори волана могат да бъдат отопляеми. Но на международното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас през 2023 г. беше показан и "топъл" предпазен колан. Компанията ZF, изобретила такъв колан, уверява, че той може да се нагрява до 40 градуса. И това е достатъчно, за да осигури, заедно с отопляемите седалки и волан, необходимото количество топлина на водача дори при силен студ.

Освен това ZF уверява, че чрез нагряване на лентата ще можете да спестите и гориво, тъй като в този случай вече няма да се налага да включвате парното на пълна мощност. А това ще увеличи обхвата на електрическите превозни средства през зимата с до 15%.

Снимка 476038

Източник: iStock

Следене на състоянието на водача

Производителите искаха да контролират състоянието на водача още през миналия век. Вярно, не беше много успешно - шофьорите все още заспиваха по време на дълги пътувания.

Компанията Harman обаче твърди, че е успяла да изведе технологията на принципно ново ниво. Ако по-рано състоянието на водача обикновено се наблюдаваше с помощта на камери за видеонаблюдение (ако очите са затворени, това означава, че водачът спи и е време да включи алармата), но сега инженерите разчитат на измерване на пулса и анализ на дишането. Всички данни ще бъдат анализирани от система с изкуствен интелект, която ще се адаптира към всеки конкретен шофьор.

Между другото, това ще помогне на водача да не попадне в извънредни ситуации - например, ако шофьорът е уморен след работа и е нервен, ще му бъде предложен маршрут с минимални задръствания.

540 градусови камери

Тези камери също не са скорошно изобретение. Но през 2023 г. в Русия масово започнаха да се появяват камери с "тотален" изглед. Смисълът на системата от 540-градусови камери е, че тя показва не само какво се случва около колата (което е много удобно при паркиране), но и ситуацията под каросерията. По време на нормално пътуване от вкъщи до работа няма да имате нужда от тази опция. Но веднага щом излезете извън пътя, веднага ще почувствате красотата на такъв преглед. Понякога възможността да видите какво е положението в момента под колелата може да бъде много полезна.