Германската премиум марка Audi представи новия си флагмански кросоувър Q8. Премиерата на автомобила се състоя на специално събитие в китайския град Шенжен. 

Дължината на Audi Q8 е 4,99 м, широчината - 2 м, височината -. 1,71 м, а междуосието е около 3 м. Така кросоувърът става по-широк, по-къс и по-нисък от модела Q7, който също е построен върху шасито MLB на концерна Volkswagen. Същата архитектура е в основата на Lamborghini Urus, Bentley Bentayga и Volkswagen Touareg от ново поколение. 

Багажното отделение има обем на при поставен заден ред седалки е 1755 литра. Три отделни седалки могат да бъдат оборудвани опционално с надлъжно регулиране. Данните за двигателната гама към момента се пазят в тайна. 

Новият модел получава двойно предаване. При ниски скорости задните колела завиват с малък ъгъл в обратна посока на предните, което подобрява маневреността на автомобила. При висока скорост, обратното, те завиват в същата посока с цел подобряване на стабилността.

Пътният просвет на Audi Q8 е 254 мм. В същото време ще се предлага адаптивно пневматично окачване срещу допълнително заплащане, което в зависимост от пътните условия може да увеличи или намали клиренса до 90 мм.

Снимка 360423

Източник: Audi

Салонът на Q8 е оборудван с 10-инчов сензорен дисплей, отговорен за управлението на мултимедийната система. По-долу, на централния тунел има още един екран с диагонал 8,6 инча, с който можете да промените настройките на климатика и да пишете текст. Комплексът има способността да разпознава гласови команди. 

Стандартното оборудване включва информационно-развлекателна система с навигация, Wi-Fi точка с поддръжка на мрежа във формат LTE, както и система за дистанционно стартиране на двигателя, която работи с помощта на специално приложение за смартфон. Адаптивен круиз и камера за кръгово наблюдение са на разположение срещу допълнително заплащане. През 2019 г. кросоувърът ще има на разположение функция на полуавтоматично паркиране, който се управлява чрез използване на приложение на смартфона.

Снимка 360425

Източник: Audi