Да се сдобиеш с нов лъскав автомобил е сериозно изкушение. Това решение обаче може да не бъде най-доброто за семейния или за личния бюджет. Според експертът по лични финанси Кевин О"Лиъри е по-подходящо човек да заложи на друго.

"Обмисляте да си купите кола. Нека да ви дам една нова идея - недейте да го правите", призовава той в свое интервю пред CNBC.

"Автомобилите струват цяло състояние по отношение на поддръжката и застраховките, а се амортизират, което означава, че от това губите пари. Да речем, че ще платите 25 000 долара при покупката. Две години по-късно същата кола може да струва 12 000 долара", обяснява той.

О"Лиъри разказва пред медията, че доскоро е бил собственик на Mercedes SUV на две години, който обаче шофирал много рядко, тъй като повече ползва услуги за споделено пътуване.

Финансовият експерт допълва, че имал възможност да върне автомобила, взет на лизинг, на дилъра си и да получи новия модел Mercedes. Той обаче се отказва от тази опция и връща стария си модел, без да взема нов на негово място.

"Аз просто използвам телефона си, за да се обадя на Uber или Lyft и ката отивам там, където ми е нужно. По този начин спестявам пари. И се чувствам добре от това", признава О"Лиъри.

"Цялата идея е да плащаш само това, което ползваш, и да не дават пари за нещо, от което нямаш нужда", разяснява той и завършва:

"Нямате нужда от автомобил. Вие вероятно работите в град, където можете да ползвате градския транспорт или споделени услуги. Не се лъжете да "паркирате" 25 000 долара в една кола. Аз нямам нужда от това. Защо вие да имате?."