Японската компания Nissan и партньорите й в алианса - Renault и Mitsubishi планират лансирането на гама достъпни електромобили, изградени върху платформата на популярния модел на Нисан Leaf.

Използването на обща платформа ще позволи намаляване на разходите и на трите компании, които както знаете са сериозно обвързани. Renault е собственик на Nissan, а Nissan от своя страна тази година придоби контролния пакет акции в закъсалия Mitsubishi.

Идеята е новите електрически автомобили да са по-евтини от Leaf, чиято цена в Япония започва от 2,8 милиона йени или 23 600 долара. Според първите и най-общи изчисления, може да се очаква, че базовата цена на новата гама електромобили ще е около 17 000 долара, информира autoclub.bg.

Колите ще се произвеждат и предлагат под марките на трите компании и ще излязат на пазара през 2018 година. Но в техническо отношение, що се отнася до задвижване, батерии и инвертори, ще са идентични.

Актуалният Leaf се предлага с електромотор с мощност 109 конски сили и батерия с капацитет 24 или 30 киловатчаса. Така максималният му пробег с едно зареждане е 250 километра. Предполага се, че максималният пробег с едно зареждане на електромобилите второ поколение на трите компании ще е до 400 км.

Вече се появи информация, че следващият Renault Kangoo и Leaf ще делят обща платформа, но от Nissan допълниха, че това е само началото на съвместното развитие на електромобили.