"Дизелгейт" тегне с тежка сянка над най-големия германски автопроизводител. Но той титанически се мъчи да излезе на слънце изпод градоносния облак и прилага неимоверни усилия за спешно развитие по посока на чистите технологии и електромобилите. Дори смени мотото си – от DasAuto на Think new -  „Мисли по новому”.

В същото време старата слава не им дава покой и с право след като основател на т.н. “голф клас” - най-продаваният тип автомобили в света, беше моделът им VW Golf. Сега амбицията е да се повтори същото и в света на електромобилите и първата крачка е вече направена с концепта I.D., демонстриран от тях на автосалона в Париж, пише auto-press.net.

Освен в пълната електрификация немците виждат бъдещето си в посока на общество, което активно комуникира вътре в себе си - Connected Community. И подготвят собствена мобилна мрежа за “разговори” между автомобилите на концерна си. Крайната цел е предлагането на напълно електрическа гама и реализацията на над един милион продажби от нея към 2025-а година. Никакви хибриди - само електромобили! И са започнали – новият VW e-Golf може да измине с едно зареждане около 300 км. 

Концептът им I.D. Е много убедителна демонстрация на новия подход на “вълците” към бъдещата направа на автомобилите им. Тази кола е готова за автономно движение, което се вижда от прибиращия се в таблото волан и с едно зареждане може да измине пробег от 600 км. По габарити концептът е по-малък от Golf, а пространството и комфортът му вътре са на нивото и над това на Passat. В същото време целта е цената му да не надвишава тази на дизелов Golf. 

Volkswagen I.D. е първият автомобил на концерна развит върху новата платформа MEB, създадена специално за електромобили и отчитаща техните конструктивни особености. В салона отсъстват бутони, показанията се изкарват на 10-инчов дисплей и се проектират на челното стъкло. Вместо огледала са монтирани камери, а за лесно влизане и излизане вратите са плъзгащи. Volkswagen I.D. има автопилот, автономното управление се активира с натискане на логото на VW, а воланът потъва в таблото. 

Е, има е малка подробност – първите серийни електромобили на базата на новата платформа и с новите електротехнологии могат да се очакват едва към 2020-а година...