Скандалът с вредните емисии на Volkswagen може вече да поотшумя, но неговият ефект определено ще бъде дълготраен. Дизеловите автомобили ще загубят своята лидерска позиция в Европа, смятат експерти.

Търсенето на такива коли ще се свие с около 30% от всички продажби в региона до 2020 година, като в момента те са отговорни за близо половината продажби на пазара. Безспорно този ефект ще бъде усетен от производителите, чиито печалби ще спаднат.

От друга страна обаче тенденцията ще бъде стимул за компаниите да инвестират повече в електрически модели, смята анализаторът Хосе Асуменди от JPMorgan, цитиран от Bloomberg.

По неговите думи германските производители ще отчетат спад от средно 5% на приходите си, тъй като те все още предлагат по-малко печеливши хибридни модели на пазара.

В добра позиция се намират производителя на Mercedes-Benz Daimler и луксозното подразделение на Volkswagen Audi, заедно с френската група PSA. Всички те имат възможност да спечелят потребителите с готвените от тях различни модели електрически автомобили, които трябва да се появят на пазара през следващата година.

След разразяването на "Дизелгейт" през 2015 година от засегнатата корпорация Volkswagen обявиха планове за мащабни инвестиции в производството на биоколи. От Mercedes също планират да заложат сериозно на внедряването на електрически модели за сметка на такива с двиатели с вътрешно горене.