Вълна от китайски електрически автомобили достига европейския бряг откъм Норвегия - най-големият пазар за тях на Стария континент. И тя е знак за "яростната конкуренция", очакваща европейските производители.

Предупреждението идва от Жан-Доминик Сенард, председател на закъсалата Renault. То идва в момент, в който европейските производители се готвят за повече електромобили, пише Bloomberg.По-строгите правила за емиисите в Европейския съюз накараха производителите да преминат към електромобили - или да плащат огромни глоби. За да подкрепят продажбите, Германия и Франция започнаха да раздават допълнителни субсидии.

И благодарение на това китайските модели пристигат на пазар, на който вече се предлагат все повече модели, включително обновеното Zoe на Renault и идващия ID.3 на Volkswagen.

"Ще бъдем изправени пред ожесточена конкуренция от производителите в и извън Европа", казва Сенард пред френски депутати. И допълни, че начинът европейските компании да се изправят пред китайската конкуренция е да продават достъпни, но надеждни автомобили.

Пристигането на китайски брандове в Европа е сравнително скорошен феномен. Местните производители бързат със своите нови хибридни и електрически модели. ID.3 на VW е един от 70-те нови модели на ток, планирани от германската група.