Китайската компания Amperex, известна като CATL, планира голям нов завод за автомобилни акумулатори в Шанхай, предава Reuters. Фабриката ще може да произвежда 80 гигаватчаса акумулаторни клетки годишно, което е увеличение с 69.1GWh от настоящия производствен капацитет.

Китайската компания CATL "произведе" повече милиардери от Google и Facebook

Компанията, която "произведе" повече милиардери от Google и Facebook

Тя доставя батерии на автомобилни производители като BMW, Volkswagen и Mercedes-Benz

Построяването на завода в Шанхай ще доближи компанията до китайската производствена база на Tesla, която от миналата година започна да снабдява американския производител на автомобили. Инвестицията ще позволи на CATL да използва по-голям и по-разнообразен брой специалисти от централата си в Нингде в югоизточен Китай.

Планът за разширяване вероятно ще увеличи конкурентния натиск върху другите доставчици на батерии на Tesla като Panasonic и LG Energy Solution

Към момента от CATL водят активни преговори с правителството на Шанхай за изграждането на завода, но все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно споразумение.

Кой ще спечели състезанието за следващото поколение батерии?

Кой ще спечели състезанието за следващото поколение батерии?

Те обещават по-голям пробег и по-ниско тегло. Но технологията все още не е готова

CATL доставя батерии на автомобилни производители като BMW, Volkswagen и Mercedes. През последната година акциите на китайския доставчик скочиха с рекордните 150% заради нарасналото търсене на електрически автомобили.

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

От голямо значение за Tesla e производството да започне до края на тази година, но дали ще се случи, след като вече беше отлагано