Ръководството на руския концерн АвтоВАЗ възнамерява да увеличи общото производство на автомобили с повече от една четвърт през 2024 г. и да достигне ниво от над 500 хиляди коли. Това заяви ръководителят на компанията Максим Соколов, цитиран от РИА Новости.

Президентът на АвтоВАЗ уточни, че производственият план за 2023 г. предполага производството на около 400 хиляди леки коли. Така догодина концернът може да увеличи производството си с над 25 процента. Ако планът бъде изпълнен, това ще се превърне в своеобразен "отговор на компанията на външни предизвикателства", каза Соколов по време на реч на последното разширено заседание на Руския съюз на машинните инженери за 2023 година.

Изчезна от продажба най-популярният и евтин модел Lada

Изчезна от продажба най-популярният и евтин модел Lada

Производителят АвтоВАЗ свали от производство най-достъпната версия на Lada Granta

Той също така добави, че АвтоВАЗ в момента активно разработва нови продукти, включително автомобил клас C Lada Aura (удължена версия на Vesta). Като цяло Соколов отбеляза, че концернът "уверено върви напред".

Представянето на модела се състоя още през юни 2023 г. Тогава компанията изрази надежда, че тази кола ще бъде търсена сред бюджетните организации и институции, както и сред длъжностните лица на регионално ниво. В същото време цената на автомобила на руския пазар ще трябва да бъде 25 хиляди долара (около 2,25 милиона рубли по текущия курс), припомня лента.ру.

"Новият продукт е автомобилът Lada Vesta Aura - удължена версия, която може да се използва за нашите държавни поръчки, за официални лица", каза президентът на компанията Максим Соколов.

АвтоВАЗ обяви пускането на три нови модела Lada

АвтоВАЗ обяви пускането на три нови модела Lada

Първият продукт през 2024 г. ще бъде удължен седан Lada Aura с мощност 122 к.с.

Пресслужбата на АвтоВАЗ отбеляза, че новият автомобил има увеличено с 25 сантиметра вътрешно пространство за пътниците на задните седалки. Салонът е от естествена кожа родно производство. Моделът е базиран на Lada Vesta. Автомобилът е оборудван с 1,8-литров двигател с мощност 122 конски сили и автоматична скоростна кутия.