Френският производител на автомобилни гуми Michelin публикува интересна информация на своята интернет страница. Колкото и необичайно да звучи, компанията призовава шофьорите да купуват по-рядко гуми.

"В момента някои производители препоръчват смяната на гуми да става, когато грайферът достигне 3 мм. От наша гледна точка това е просто една практика за "планирано остаряване", което е добро за производителите на нови гуми, но не и за потребителите или природата", написаха от Michelin.

Те призовават, ако гумите нямат други видими индикатори за прекалена износеност, да бъдат сменяни, когато достигнат законовата граница от 1.6 мм грайфер. "Този минимум не е случайност: той все пак позволява на качествените гуми да се справят с вода по пътното платно и да се движите безопасно", допълват те.

И посочват още, че минимумът от 1.6 мм е установен през 1997 г., а 20 години по-късно производството на гуми е претърпяло големи промени, които гарантират още по-качествен продукт.

Със закупуването на нови гуми по-често от необходимото, освен парите за покупка, шофьорите губят и още средства. По данни на Michelin с новите гуми автомобилите харчат повече гориво, отколкото със сравнително износени такива. "Също така са по-тихи. И спират по-добре на сух път!", допълват те.

От по-рядкото купуване на нови гуми печели и природата. "По-малко изгорено гориво, по-малко вредни емисии на въгледорден диоксид и по-малко нови гуми, за които се изискват материали и енергия за производство и транспортиране".

"Ако пазим старите си гуми до лимита от 1.6 мм, вместо до 3 мм, производството на гуми ще намалее с 400 милиона гуми на година и емисии в размер на 35 милиона тона - колкото изпуска Ню Йорк за 6 месеца", посочват още от френската компания.

Разбира се, грайферът не е единственият признак, по който да следите дали трябва да купите нови гуми - "балони", неравномерно износване и възраст са сред останалите важни елементи на безопасната гума.