Около 7 милиона британски шофьори годишно може да плащат за разрешение да шофират в Европейския съюз, ако Великобритания не успее да постигне сделка за Brexit, съобщава лондонският The Times.

Британската сметна палата заяви, че все още има "значителна работа" за вършене, за да се подготовят извънредни мерки за излизане на Великобритания от ЕС.

Според неин доклад Министерството на транспорта е изправено пред предизвикателства, за да гарантира, че ще бъдат разрешени ключови въпроси като бъдещето на шофьорските книжки на британците и управлението на потоците на трафика в Дувър (най-големият входен пункт за товарни камиони на Острова, б.р.).

Британският премиер Тереза Мей потвърди, че през следващите месеци ще бъдат оповестени около 70 "технически известия", в които се определят плановете на правителството за извънредни ситуации. Въпреки това тя отрече, че известията представляват нарастващия риск от напускане на ЕС без сделка.

Британците се страхуват, че няма да могат да работят в Европа след Brexit

Британците се страхуват, че няма да могат да работят в Европа след Brexit

Все по-голяма част от тях обмислят трудова миграция извън Острова

Понастоящем шофьорските книжки, издадени във всяка страна от ЕС, се признават в другите държави-членки. Британското правителство се надява, че ще бъде сключена сделка за взаимно признаване на книжките, когато Великобритания напусне блока през март догодина.

В случай обаче, че не бъде постигнато споразумение за Brexit шофьорите ще трябва да кандидатстват за международно разрешително за управление, за да карат в ЕС.

Разрешението, издавано от Пощенската служба на Великобритания, струва 5.50 паунда годишно и се изисква за шофиране в 140 държави, сред които САЩ, Бразилия и Хонконг.

Министерството на транспорта подготвя планове за извънредни ситуации, за да увеличи драстично капацитета на Пощенската служба за издаване на разрешителни. В момента 89 нейни клона издават общо 100 000 разрешителни годишно.

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Разпадането на преговорите между Лондон и Брюксел изглежда все по-реално

Транспортното ведомство очаква цифрата "да се увеличи до 4 500 пощенски станции, издаващи между 100 000 и 7 млн. разрешителни през първата година, ако няма сделка с ЕС", пише в доклада на одитния орган.

От министерството смятат, че проектът е изпълним. Сметната палата укори британското правителство, че не е направило достатъчно, за да реши проблема, нито е изработило подробен план за прилагането на необходимите мерки.

Това създава възможност за огромни бюрократични забавяния за шофьорите, които искат да карат в ЕС, ако Великобритания напусне блока без споразумение, предупреждават одиторите.

Все още не са финализирани плановете и за справяне с опашките от камиони на Дувър. Съществуват опасения, че задръстванията на ключовия граничен пункт сериозно ще се увеличат, ако няма сделка за безпрепятствена търговия между Лондон и Брюксел.

Британските пенсионери в ЕС може да изгубят доходите си

Британските пенсионери в ЕС може да изгубят доходите си

Brexit създава несигурност на хиляди граждани

"Това са извънредни времена за държавната служба и правителството. Министерството е постигнало много в подготовката си, но през следващите месеци ще трябва, както много други министерства, да се подготви за излизането на Обединеното кралство от ЕС", заяви Сър Амайъс Морс, председател на Сметната палата.

И правителството, и министерството на транспорта обаче се стараят да изглеждат като институции, уверени в действията си.

"През август и септември ще издадем редица технически уведомления, за да определим какво трябва да правят гражданите и бизнеса в Обединеното кралство при сценарий, при който няма сделка, и така да се повиши обществената информираност за подготовката", заяви британският премиер Тереза Мей пред Камарата на общините.

"Сметната палата заключава, че министерството полага решителни усилия, за да гарантира, че транспортната система в Обединеното кралство е напълно подготвена за излизане от ЕС и признава, че министерството вече е постигнало много", заяви говорител на транспортното министерство.