Американският производител Ford представи тази седмица първият си пърформанс SUV в Европа. И той е произведен не къде да е, а в съседна Румъния.

Компанията представи модела си Ford Puma ST на 24 септември, който излиза от фабриката ѝ в Крайова. Това е най-мощният автомобил, произвеждан досега в Румъния, пише местното издание Romania Insider.

От американската марка отбелязват, че моделът се произвежда в северната ни съседка и в рекламното си видео за представянето му. В него Puma ST минава по живописния планински път известен като Трансфъргърашко шосе, пресичащ Карпатите и разделящ Влахия и Трансилвания.

Новият Ford Puma ST идва с мощност от 200 конски сили, 1,5-литров EcoBoost двигател, като ускорява от 0 до 100 километра в час за 6,7 секунди. Воланът е с 25% по-директен, а спирачките - със 17% по-големи спрямо тези на стандартната Puma.

Снимка 497764

Източник: https://media.ford.com/

"Вярваме, че предлагаме най-добре удобният за управление малък SUV в своя сегмент, гарантиращ истинското ST усещане. Удоволствие е да го шофираш", коментира Щефан Мюнцингер, който е мениджър на Ford Performance за Европа.

Моделът ще бъде представен за първи път по време на стадиона Клуж Арена в Круж-Напока по време на събитието Transilvania Rally 2020.

Ford започна производството на новата Puma в Крайова през октомври 2019 година, след инвестиция от 200 милиона евро в завода ѝ там. През май тази година от компанията обявиха, че там ще правят още луксозни и спортни версии на модела.