В Щутгарт се проведе световната премиера на новия модел на марката Porsche - Cayenne Coupe. Спортният кросоувър е направен в силует купе с четири врати, подобно на BMW X6, Mercedes GLE Coupe, Audi Q8 и Lamborghini Urus. 

Външно новият автомобил се отличава от обичайния с друг ъгъл на покрива и кърмата. Поради това, че ръбът на покрива е смъкнат с 20 мм, предното стъкло и предните колони изглеждат по-плоски в сравнение с Cayenne. Задната част е станала по-широка с 18 мм поради други врати и калници.

Снимка 413865

Източник: Porsche

Във всички версии на Cayenne Coupe е монтиран спойлер на покрива. Този елемент е част от активната аеродинамична система Porsche Active Aerodynamics. При скорост над 90 км в час той се повдига със 135 мм и увеличава притискащата сила на задния мост. 

И в стандартното изпълнение Cayenne Coupe е оборудван с панорамен покрив, а като опция се предлага карбонов покрив, който е част от олекотен спортен пакет, наличен в три различни версии. Част от него, например, са олекотени 22-инчови джанти GT Design, както и елементи, изработени от карбон и Alcantara, спортна изпускателна система. 

На задния ред са разположени две отделни седалки, но по желание на клиента и без допълнително заплащане, той може да бъде сменен със стандартна седалка като в Cayenne. Обемът на багажника на uwmejf - кросоувър е 625 литра или 1540 литра със сгънати седалки (за модела Turbo съответно 600 литра и 1510 литра). 

Снимка 413866

Източник: Porsche

Двигателите и техническите характеристики са същите като на стандартния модел. На първия етап от продажбите гамата на Cayenne Coupe ще бъде представена от две модификации: стандартна и Turbo. Първата e с трилитров шестцилиндров двигател с мощност 340 к.с. с максимален въртящ момент 450 Нм. До 100 км/ч автомобилът ускорява за 6 сек, или 5.9 сек (с опционален олекотен спортен пакет). Максималната скорост е 243 км в час. 

Cayenne Turbo Coupe получава 4-литров V8 с две турбини с мощност 550 к.с. и максимален въртящ момент 770 Нм. Времето за ускоряване до 100 км/ч е 3,9 сек, а максималната скорост - 286 км/ч. 

Основните конкуренти на новия модел са BMW X6 и Mercedes-Benz GLE Coupe. Освен това Cayenne Turbo Coupe ще се конкурира и с кросоувъра Lamborghini Urus.