Електрическите автомобили са отговаряли за над половината от продажбите на нови коли в Норвегия през миналата година, но не Tesla е печелившият от това. Всъщност през 2020 година американският производител е изгубил лидерската позиция там за сметка на европейския Volkswagen.

Норвегия има политика на големи данъчни облекчения за купувачите на електрически модели, като целта ѝ е да постигне пълно премахване на автомобилите с вътрешно горене по пътищата си до 2025 година.

По думите на Ойвинд Солберг Торсен, който е главен изпълнителен директор на Norwegian Road Federation, рекордните продажби през миналата година на модели, задвижвани от батерии, показват, че страната се движи спрямо плановете си.

През изминалите 12 месеца пазарният дял на тези коли в Норвегия се е увеличил до 54% от 42% за предишната, сочат данните. Когато към тях бъдат добавени и хибридните модели, делът достига 83% от продажбите на нови коли.

За сравнение автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2015 година са представлявали 71% от продажбите, а днес те са едва 17 на сто.

Според изчисленията през 2020 година лидер по продажби в страната е бил луксозният бранд на Volkswagen - Audi с общо 9227 броя. Миналогодишният лидер Tesla е продал 7770 броя. Моделът ID.3 на Volkswagen е на трето място със 7754 броя.