Преминаването на света от бензинови и дизелови автомобили към електрически такива ще гарантира енергийно ефективно бъдеще в дългосрочен план. Но това начинание няма да е евтино. За това предупреждава председателят на германския конгломерат Volkswagen Ханс-Дитер Пьоч.

В интервю за Welt am Sonntag от неделя той се опитва да "охлади" нетърпеливото очакване за по-евтини електрически коли, които да заменят конвенционалните им модели след време.

"Настоящите цени няма как да останат на същото ниво, ако колите са оборудвани с електрически двигатели", обяснява Пьоч.

"Следователно това неизбежно ще доведе до значително увеличение на цените в сегмента на малките автомобили", предупреждава той, цитиран от Reuters.

В интервюто Пьоч посочва, че по-високите разходи за производството на малките електномобили може да ги направят прекалено скъпи за хората с ниски доходи. Все пак той посочва, че една от важните цели, които са си поставили от VW, е да направи електрическите коли достъпни за по-голямата част от населението.

През декември от германската група обявиха, че ще преминат към масово производство на такива возила, за да успеят да отговорят на изискванията на Европейския съюз, свързани с ограничаването на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата.

От VW планират да инвестират близо 44 милиарда евро в разработването на електромобили, както и на безпилотни такива до 2023 година. Значителна част от тези вложения ще бъдат насочени към производството в Китай.

Германският лидер трябва да представи първата си линия електромобили - ID, през 2020 година. Очаква се цените на моделите да бъдат между 35 000 и 40 000 долара за американския пазар.