Tesla пуска супербърза версия на Model 3, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск в Twitter. Спортната версия на модела ще струва около 78 000 долара - над двойно повече от базовата.

Моделът ще има два мотора и задвижване на всички колела, време от 0 до 100 км/ч от едва 3,5 секунди и възможност да измине до 500 километра с едно зареждане на батериите.

Единият от електрическите мотори ще бъде оптимизиран за мощност, а другият за пробег, уточни Мъск. Максималната скорост ще бъде 250 км/ч.

Мъск сравнява цената на новата Tesla Model 3 с BMW M3, която започва от 66 500 долара в САЩ. "Но ще е 15% по-бърза, ще се управлява по-добре и ще победи всички в класа на пистата", написа Мъск. Първоначално бързата версия ще се предлага само с бял или черен интериор заради липса на части, допълни още той.

Въпреки че идеята на Мъск за супербърз Model 3 ще се хареса на много, Tesla все още не е успяла да се справи с проблемите с производството на основната версия. През февруари компанията съобщи, че има поръчки за над 500 000 Model 3, но към края на март бе произвела едва 12 500. Отскоро Tesla вече произвежда по около 2 200 автомобила на седмица, а целта е те да станат по 5 000 седмично до края на юни.

По-рано от Tesla се похвалиха, че Model X е първият и единственият SUV, който е получил 5 звезди при проверката за сигурност на NHTSA, като е и с най-ниска възможност от преобръщане.