KPMG, една от Големите четири одиторски компании в света, предупреди, че цените на употребяваните автомобили може да намалеят с 20-30 процента.

След като пандемията създаде редица проблеми на автомобилната индустрия, сред които недостиг на полупроводници и затворени заводи, предлагането на нови автомобили намаля рязко. От своя страна това повиши цените и на новите автомобили, които все пак излизат от заводите, и на употребяваните — тъй като потребителите нямаха избор и се насочиха към ограничения вторичен пазар.

Разликата в ръста обаче е значима: докато цените на новите автомобили растат с 12 процента спрямо нивата от януари 2020 г., тези на употребяваните скочиха с 42 процента, показва докладът на KPMG, цитиран от Automotive News.

"По какъвто и път пазарът на нови автомобили да тръгне към "новото нормално", цените на употребяваните автомобили ще се завърнат към традиционната си връзка с цените на новите", казват от компанията. "С други думи, може да се очаква 20 до 30 процента спад в цените на старите коли", обобщават те.

Кога ще се случи това?

KPMG изчислява, че предлагането и търсенето на нови автомобили ще постигне баланс между октомври 2022 и 2023 г., но цените на употребяваните автомобили може да намелят и по-рано.

Прогнозата бе потвърдена и от Ally Financial, един от най-големите кредитодатели на американския автомобилен пазар. От компанията очакват "поне 15 процента" спад на цените на употребяваните автомобили до края на 2023 г.