От Cars Evolution публикуваха в YouTube четириминутно видео, което показва развитието и основните модификации на BMW M5. "Горещият" седан за 32 години смени шест поколения.

Видеото започва с представянето на седана с индекс E28, дебютирал през 1985 година. Първото BMW M5 е оборудвано с 3,5-литров редови шестцилиндров двигател с мощност 286 к.с., работещ заедно с петстепенна ръчна скоростна кутия. Моторът позволява на автомобила да ускори от място до 100 км/ч за 6,1 сек и достига максимална скорост от 250 км/час. По онова време автомобилът е най-бързият сериен седан в света. 

Досегашната еволюция на модела завършва със шестото поколение на BMW M5, чиято премиера се състоя през август тази година. Основната характеристика на новия модел е системата за задвижване на всички колела с многодисков централен съединител, заден диференциал и възможност за напълно изключване на предния мост. 

Новото BMW M5 е оборудвано с усъвършенстван 4,4-литров V8 агрегат с две турбини с мощност 600 к.с. и въртящ момент от 750 Нм. Двигателят работи в тандем с осемстепенна автоматична скоростна кутия. 

Спортният седан може да достигне първите сто км в час за 3,4 секунди, а ускоряването до 200 км/ч отнема 11,1 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, а със спортния пакет M Driver's Package максималната скорост е 305 км/час, припомня Autonews.

Новото BMW M5 вече поставя рекорд на пистата! Но не става въпрос за Нюрнбургринг, а за писта на F1. Днес Top Gear информира, че спортният седан е обиколил трасето в Шанхай за 2 минути и 22.8 секунди, с което поставя нов рекорд за коли с по 4 врати.